El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Django Girls Mallorca 2020

El 8 de febrer vam cel·lebrar la tercera edició de les Django Girls a Mallorca. Hem anat canviat el nom, de la primera Django Girls Palma a les dues darreres, ja amb el nom de Django Girls Mallorca.

Cada any n’aprenem un poc més d’organitzar aquest tipus d’events, però cada any hi ha sorpreses noves, no passa res, és la vida, i amb això com amb la informàtica i la programació ens anam adaptant a les necessitats del moment.

En aquesta tercera edició hem tornat a superar tots els números anteriors. La UIB, a la que agraïm la seva col·laboració, ens va deixar una sala més gran que l’any passat, amb capacitat per a 64 alumnes. De l’any passat vam aprendre que hi ha gent que a darrera hora no ve, així que vam fer overbooking i omplirem. Aquí us he de dir que va ser un poc de passar pena i un pla B preparat per si un cas, però l’estadística jugava al nostre favor.

Els números impressionen: 130 inscripcions, 4 organitzadors (N’Antònia, Sonia, Estrella i jo mateix) als que sumam la gent que va donar suport durant tot o part de l’event (n’Edu, n’Iker, Jaume, Pere, Josep, Sarah, Álvaro, Biel), 23 mentors i mentores i un storm trooper. Els conserges de Jovellanos que ens ho posaren molt fàcil per a gestionar els dos espais on es va desenvolupar l’event i la inestimable col·laboració de Na Rafaella i els seu equip, que un any més ens va fer un catering d’allò més sa i nutritiu.

Django Girls Mallorca 2020 organització


Quan em demanen el perquè d’un event així sempre pens que l’ideal seria que no fos necessari, però ara per ara serveix per a que tothom agafi consciència de la gran disparitat representativa que hi ha al món tecnològic entre la presència d’homes i dones. En una activitat com la tecnologia crec que és quelcom que com a societat no ens podem permetre.

Per nosaltres l’event de les Django Girs representa a més implicar tot el conjunt de la societat, hi participen empreses privades, Govern i institucions com IFISC i Ayuda en Acción, passant pels dos col·legis d’engineria. Mitjançant les xarxes socials i altres mitjans de comunicació serveix també per crear consciència del problema. I adonar-se de que una cosa no funciona com toca és el primer pas per poder posar-hi solució.

L’any passat vam fer l’experiment per veure com d’adaptat estava el taller de les Django Girls a les al·lotes més joves. Vist l’èxit enguany vam decidir obrir encara més el ventall. Prop d’una quarta part de les assistents eren al·lotes en edat escolar, on encara no han decidit el seu futur. No sabem si el taller haurà servit per a que es decantin cap el món STEM, però de ben segur que mal no haurà fet. Ara tenen un referents que abans no tenien: tant les mentores i organitzadores com el de la pròpia comunitat Python i Django.

Com a organitzadors sempre estam amb l’ànsia de veure si tot sortirà bé. Com us dic, sempre passen coses, però anam fent. Enguant el repte era veure si amb aquest volum de gent jove la dinàmica del taller seria semblant als altres anys. Passàvem molta pena. Les alumnes anàven fent els tutorials, algunes molt ràpid, altres al seu ritme, però totes sense desconnectar. Després de dinar es crea una altra atmòsfera, la gent veu que queden poques hores per acabar. La pausa del cafè és un reflex de com va el dia: hem de animar a la gent a que aturi. Moltes estan concentrades, els falta poc i això comença a engantxar. És l’objectiu!

Acabam amb un Kahoot i unes rialles. La foto de grup s’ha fet després del dinar i tothom de n’adona de la quantitat de gent que hi ha, això encara fa més pinya. No estau soles, el món de la programació i la tecnología està obert a tothom i us hi espera.

A una de les pauses enredam a Iker i Edu, col·laboradors des del primer dia, per a que es presentin. Fa mesos hem fet el mateix amb Sarah Harmon, la nova CEO d’Habitissimo. Sarah explica la seva experiència, motiva i empeny a continuar. Une de les alumnes em farà arribar el molt que li ha agradat la xerrada. No deu ser l’única.

L’event es dinàmic, procuram que les pauses siguin les justes i no es rompi el ritme i la concentració. Estar en el focus. Una vegada els nervis inicials disminueixen també dono suport a una de les alumnes, Na Lisa. És una nova generació, va a un altre ritme amb una curiositat i unes ganes que no trobes sovint. No sé si la seva carrera professional, encara li falten molts anys, anirà cap a la tecnologia, però xerro amb la seva mare i li dic que crec que ha nascut per això, com ella segur que n’hi ha d’altres, ho notes amb la concentració i com van escoltant les mentores.

Django Girls Mallorca és un event atípic, surts amb les piles carregades, amb ganes de més, però també representa un esforç organitzatiu considerable. Els sponsors ens ho posen fàcil per cobrir la part econòmica de l’event, però són els voluntaris i les voluntàries els que l’aixequen. En aquest event es consolida la tradició de que el gerent del Parc Bit està implicat a un nivell diferent. En altres events els representants polítics fen la xerrada, aquí ens ajuden amb les taules i a recollir. Sí, és un altre tipus d’implicació.

El 2021 veurem què passa, les ganes de seguir i són. Ganes d’implicar a la societat per a que prengui consciència de l'importància de que tots i totes formem part de la societat digital on ens trobem, no com a simples consumidors, sinó com a creadors i creadores, aprofitant aquest nou coneixement i habilitat que és el de programar.

Django Girls Mallorca 2020

blog comments powered by Disqus