El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Django Girls Mallorca 2019

Djanogo Girls Mallorca 2019

El 16 de febrer de 2019 es va celebrar la segona edició del Django Girls a Mallorca. Aquesta vegada la vam anomenar Django Girls Mallorca, per allò de canviar un poc i també per fer-ho extensió tant a la ciutat que l'acollia com a tota l'Illa.

En sóc organitzador junt amb N'Antònia Tugores d'aquest event. Iniciativa que sorgí en una d'aquests converses d'avió, tornant d'una PyconES, on n'Antònia i jo ens demanàvem què podríem fer per fomentar la participació de la comunitat Python a Mallorca i a més fomentar i atracar el coneixement de la programació entre les dones. Unes Django Girls! En veníem d'unes jornades així!

El primer any vam tenir una participació extraordinària. Pensàvem que podríem mobilitzar una vintena de persones i ja seria un èxit. Vam fer curts. Entre tutors i tutores i alumnes vam sumar més de 80 participants. Al 2019 pensàvem que no es podria repetir, tanmateix la novetat ja havia passat. Error de nou!

A les poques setmanes d'obrir la inscripció aquesta ja superava gairebé l'aforament que teníem de l'aula que amablement ens havia cedit l'Escola Politècnica Superior de la UIB. Els sponsors també s'hi volcaren a l'event. Enguany no vam passar tanta pena per cobrir les despeses i els estem molt agraïts per la seva predisposició i col·laboració. 

Una de les coses que m'hes m'ha agradat d'aquest event és la varietat. La varietat d'sponsors que ha tingut, que van des d'empreses privades de caire tecnològic, a la patronal informàtica passant organismes oficials i acadèmics. 

sponsors django girsl mallorca 2019


Al 2019 vam poder veure com un centenar de persones ens reunirem a l'aula d'informàtica de la politècnica per aprendre i per ajudar a que altra gent pogués compartir la passió per la tecnologia i la programació. Va ser molt encoratjador veure com alumnes de l'any passat enguany eren mentores i ajudaven a altres al·lotes a començar en el món de la programació. I realment d'això van les Django Girls, d'encoratjar a les al·lotes, de crear un ambient participatiu on se'ls diu que són benvingudes a la comunitat de programadors i programadores Python i Django, que hi ha gent que està disposada ajudar.

Intentam crear un ambient informal, de feina i concentració. Amb aturades cada 2 hores aproximadament per fer una mossegada i reprendre l'embranzida. La gent es concentra, veus com moltes alumnes no surten immediatament sinó que volen provar d'acabar allò que estan fent. Es respira l'ambient de programació. Però hem d'aturar, és important descansar i també passar-s'ho bé. Un altre any comptam amb la col·laboració d'Adrian

adrian


Però Adrià no és l'únic que ajuda, n'Edu (aka el chico de la wifi) qui cada any es presenta voluntari per ajudar, n'Iker que fa les fotos, en Biel, que ja que venia queda per donar una ma amb el que faci falta... Me deix gent, tant tots aquells que van ajudar a preparar l'event com la gent que va quedar a recollir una vegada fet.

I dels tutors i tutores què m'en direu? Gent disposada a estar tot un dissabte ensenyat i tutoritzant. Són la demostració del que fa gran la comunitat Python i Django. Són la gent que predica amb l'exemple, que mostra el que és ser part d'una comunitat com Python, disposada a ajudar a les nouvingudes.

tutors


Del 2018 vam fer una llista del que va anar bé i del que s'havia de millorar. En aquesta edició ho vam posar en pràctica. Coses com generar menys residus, tenir més papereres, taules addicionals per dinar i fer la inscripció. Millorar la velocitat en que podríem inscriure la gent. Fer més recordatoris per evitar que gent que no podia venir recordàs cancel·lar al inscripció i deixés pas a una altra persona.

També vam voler veure com aniria tenir un grup de nines joves amb tutores que les guiassin. La nostra benjamina tenia sols 10 anys. El seu pare em va dir que el diumenge seguia amb el que no va poder acabar del tutorial. S'ho varen passar bé!

La veritat és que la gent del càtering (Na Rafaella de l'Escola Global) ens va ajudar molt a aconseguir menys residus, i que aquests fossin reciclables. A més enguany el que van fer va ser donar tassons reutilitzables, una cosa menys a tirar.  

Però encara hi ha coses a millorar. Ens sap greu que hi hagi tanta gent en llista d'espera. Enguany vam tancar amb 104 inscripcions i sols hi havia 53 places. És veritat que el lloc i el pressupost és limitat però encara així sap greu. I detallets aquí i allà, en farem una llista una altra vegada, que tant Antònia com jo som passadors de pena. La meva pulsera que em compta les passes en va registra 23143 passes. La setmana passada vaig fer una excursió de 5 hores per la muntanya i no en vaig fer tantes. La conclusió és que per mi a més les Django Girls són un bon exercici.

Estic content per la feina feta, per la resposta de la gent, dels sponsors i dels mentors i mentores. Agraït amb la gent que ajuda i que saps sempre que hi pots comptar. Això no te preu!.  Content de veure que hem fet que la programació sigui assequible a un col·lectiu que potser no s'ho hauria plantejat com a alternativa laboral. Però també crec que hem fet que la programació i la feina dels programadors i programadores sigui més entenedora. Hi havia al·lotes de procedència molt diverses, una ens deia que ara entenia perquè no s'havia d'interrompre a algú que programa.

L'event Django Girls vol fer palès la poca representació de les dones al món del la programació i n'intenta posar remei organitzant aquests tipus d'events, però crec que aconsegueix molt més que això. Aconsegueix fer entendre el món de la programació a la gent, llevar-li l'aura de misteri i potser també fa que la gent que normalment no es dedica a la informàtica ara ens entengui un poc millor.

blog comments powered by Disqus