El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Flow

Vaig llegir Flow, de Mihaly Csikszentmihalyi, mentre viatjava cap a Jalsa/Conflux aquesta setmana de Nagarro a Delhi. Havia comprat l'edició en paper en anglès a Amazon, però és una edició terrible, així que l'he adquirit en format electrònic en espanyol i ha resultat un encert. Molt més bona edició. Tot i això, crec que li donaré segona llegida en anglès. El llibre m'ha agradat molt.

Flow és un dels llibres que trobaràs referenciat en llibres sobre equips, rendiment, treball, auto ajuda, programació, etc. La primera edició és del 1990 i encara és un dels millors escrits sobre el que significa la felicitat en contrast amb el plaer, i l'estudi de la recerca de la felicitat dels humans.

Si has estat en el món de la programació durant un temps, hauràs sentit parlar del concepte "estar en la zona". Un estat mental en el qual gaudeixes de concentrar-te en un problema, intentant trobar la millor solució i aprenent en el procés. Flow amplia el concepte de "la zona" a altres àrees de la vida. La nostra recerca de la felicitat és, de fet, un viatge cap a gaudir de l'experiència de flux en tots els aspectes de la vida.

Flow no t'aportarà cap recepta per a la felicitat, el llibre simplement defineix què és el fluxe, com la felicitat és diferent del plaer i com podem trobar maneres de buscar el fluxe a les nostres vides i gaudir d'experiències òptimes.

El llibre ens introdueix al concepte de "l'experiència autotèl·lica", és a dir, una experiència que és un fi en si mateixa i esdevé intrínsecament gratificant. Molts programadors coneixen/em això, ja que programen només per la joia de fer-ho, la joia d'estar en la zona, que al final és un estat de fluxe. Les activitats de fluxe requereixen que les teves habilitats siguin adequades per a la tasca que vols realitzar, que la mateixa tasca constitueixi un repte per a les teves habilitats i que hi hagi una retroalimentació clara sobre com estem rendint.

Les activitats de fluxe requereixen que les teves habilitats siguin adequades per a la tasca que vols realitzar, que la mateixa tasca constitueixi un repte per a les teves habilitats i que hi hagi una retroalimentació clara sobre com estem rendint. Per a mi, això també explica per què llenguatges de programació com Python, amb un cicle de retroalimentació ràpid, són tan populars. El temps que passa mentre programes i obteniu el resultat és pràcticament zero, ja que no hi ha cap espera de compilació i enllaçament. Això també ens pot ajudar a entendre per què és tan important mantenir al mínim el temps que necessitem per superar les proves o desplegar al sistema de proves. Per estar en el flux, per gaudir de l'experiència, necessitem evitar interrompre el cicle de fluxe, i això vol dir tenir una retroalimentació ràpida

Flow és una bona lectura si ets programador, però si no ho ets, també recomano llegir el llibre, ja que et mostrarà com gaudir de les experiències quotidianes només és qüestió de convertir-les en una experiència de fluxe.

blog comments powered by Disqus