El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

The manager's path - Camille Fournier

T'has plantejat alguna vegada què significa ser un programador senior? O dur gent? Què vol dir això de dur gent, quines implicacions té?

Na Camille Fournier en aquest llibre intenta respondre a aquestes preguntes, centrant-se en les empreses tecnològiques o de base tecnològica.

El títol fa referència a la carrera professional, des del programador junior, a responsable tècnic, cap d'equip fins a arribar a CTO. Ens fa cinc cèntims del que significa passar a tenir responsabilitats de gestió a la gent que ve (venim) del món tècnic.

Pels que hi heu passat recordareu la sensació que "avui no he fet res" en relació al fet que no has pogut programar o fer feina tècnica. El llibre ens presenta aquestes situacions i explica com a cada pas les responsabilitats de gestió fan que cada cop programis menys. En cada rol recomana una dedicació a la feina tècnica, però potser diferent de la que la persona està acostumada.

No aprofundeix molt en els temes, però tracta tot el fonamental: mentoring, gestió de gent, gestió d'equips, gestió de mànagers, cultura d'empresa, quan contractar i com, carrera professional, etc. Algunes de les coses que tracta estan molt orientades a empreses amb molta gent, altres són d'aplicació per a qualsevol tipus d'empresa.

La gestió és quelcom que et pot agradar o no. No passa res, de fet la recomanació és que la part de gestió i la part tècnica tinguin camins professionals separats amb punts de connexió per poder passar d'una a altra. El que sí que hem de saber és que en algun punt de la nostra vida professional ens trobarem en la situació de tenir un gestor o mànager, un cap tècnic o d'haver de gestionar nosaltres mateixos un equip (a temps parcial o total). Aquest llibre és una molt bona introducció a les implicacions d'això, et permet entendre també millor al teu propi mànager, valorar la feina que es fa com a membre de l'equip, però, i potser això és el més important, entendre les sensacions que tens quan t'introdueixes en aquest món des d'una carrera tècnica. 

El llibre és curtet, unes 200 planes, bo de llegir i redactat des de l'experiència personal de l'autora. Encara que no tingueu present dedicar-vos a la gestió d'equips o pensau que no us hi trobareu mai, el llibre és molt convenient i recomanable. Ajuda a entendre les dinàmiques d'equip, de creixement de les empreses i ajuda també a posar-se en la pell dels altres.

No aprendreu tècniques de management, ni de gestió d'equips, però sí recomanacions sobre coses que estan bé i coses que no. A evitar els errors més comuns, tant s'és un gestor com si és algú de l'equip gestionat.

Molt recomanable en definitiva!

blog comments powered by Disqus