El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Fent de revisor tècnic

Fa gairebé set mesos que no m'hi poso amb el blog. He anat llegint llibres i tenc pendent fer-ne el comentari, m'ajuda a fixar en la memòria el que he llegit al mateix temps que esper que ajudi a algú més a interessar-se pel llibre en qüestió.

Però la veritat és que no em veia amb massa ànims. Un tema personal, un problema familiar que ha requerit la meva implicació, i d'aquest que no haurien de passar crec que m'ha afectat més del que hauria. Ja ho diuen que tu pots triar els amics però no la família. A mi es veu que me passa això. Però bé, després de dur gairebé dotze anys enquistat el problema s'ha resolt gairebé totalment. Per una part ha servit per a constatar que les relacions amb una branca de la família difícilment s'arreglaran mai, però per altra haurà servit per retrobar-me amb una cosina amb la que havia perdut el contacte des de feia molt de temps. Hem de ser positius!

Per mi escriure al blog és poder contar el que pens, quan en els moments de reflexió tens la ment ocupada amb aquest tipus d'assumptes no ajuda, ja que acabes donant voltes sempre al mateix tema.

Així que quan de Packt> em van proposar ser revisor tècnic d'un llibre sobre Django els vaig dir que sí. No m'havia fet cap mai de revisió i així ho vaig comentar a l'editora. El meu contacte a Packt> em va donar molt suport, servint de pont entre l'autor del llibre i donant-me feedback sobre les recomanacions i correccions que anava fent. Ser revisor es planteja com a una feina honorífica, la qual cosa ve a dir que no et paguen. En el cas de Packt> no em sap greu, tenen una política molt bona permetent descarregar setmanalment llibres totalment gratis, ofertes de packs> molt barats de tant en tant i coses així. La impressió en paper és normaleta, però en general els llibres estan bé i toquen temes que altres editorals no cobreixen.

No sé com va això de ser revisor. Jo el que vaig fer és anar llegir cada capítol que em feien arribar, revisant el codi i també el text, fent comentaris sobre el que a mi m'agradaria que hi hagués a un capítol així.  Amb el meu anglès directe em feia un poc de por que l'autor es sentís atacat pels meus comentaris, ja que de cap de les maneres era la meva intenció. Així li vaig dir al contacte de Packt>. Escriure un llibre, ja sigui tècnic o no, és una feina ingent i em mereix el major dels respectes. El menys que podia fer era donar la meva opinió sincera i mirar d'aportar en positiu, esperant que el meu estil poc "polite" fos entenedor.

Després d'un grapat de mesos el llibre ha vist la llum, es diu "Django Design Patterns and Best Practices" d'Aurun Ravindran.  És un llibre orientat a aquells programadors que comencen amb Django i volen aprofundir-ne una mica més. Sense ser un manual de referència va explicant tant el framework com patrons comuns que ens trobam en el desenvolupament i les seves possible solucions. Va des de l'explicació del model MVT, a la utilització de Jinja2, conceptes de seguretat, eines comuns, test i desplegament. Tot amb l'objectiu de que el lector tengui una idea general del framework Django.

Quan feia la revisió em va agradar molt com l'autor toca el tema dels temes de seguretat de les aplicacions. Poques vegades he vist una explicació tan clara tocant tots els punts fonamentals. La veritat és que més que fer-ne una revisió vaig posar una nota que esper que arribàs, donant-li l'enhorabona de com havia explicat d'una manera molt pedagògica els problemes de les aplicacions web i com Django ajudava a resoldre'ls. 

El títol Design Patterns per la gent que hem llegit sobre patrons de disseny (el famós llibre del Gang of four) potser despista un poc, dóna a entendre que el llibre és molt més complex del que realment és. És d'aquells casos on una indicació de nivell, com fan altres editorials, estaria bé.

M'ho he passat molt bé fent de revisor. M'ha ajudat a desconnectar d'aquest problema que us comentava a l'inici, sortint a més de la zona de confort, que sempre està bé. I pareix que l'autor n'ha quedat content i tot, ja que n'ha fet una menció als agraïments. :D
blog comments powered by Disqus