El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Projecte Copperfield

L'altre dia a l'explicació d'un projecte que hem de fer en les setmanes vinents un client/amic em va dir: 

- Antoni, això no serà un projecte Copperfield

Vaig quedar una mica parat, fins al punt que no vaig entendre què em volia dir fins que m'ho va començar a explicar i hi vaig caure.

Efectivament, al sector hi ha molt projecte Copperfield. Programes que es fan per entregar-los ràpid i que els mantingui un altre. El problema ja no és del programador inicial, ni tan sols de l'empresa que l'ha desenvolupat. Es fa per complir l'expedient, entregar, cobrar i desaparèixer. Un projecte Copperfield en tota regla.

Això crec que diu poc d'alguns elements de la professió. Encara que sàpigues que el manteniment del programa no l'has de dur tu, l'has de fer com si fos el teu jo futur el que haurà de mantenir el programa d'aquí un parell de mesos o any, perquè potser serà veritat!

No entenia el concepte perquè mai m'he plantejat la programació i el treball de programador d'aquesta manera. Els programes es fan per durar, i sovint resulta que aquella petita aplicació que vas fer per sortir del pas s'acaba convertint en una aplicació crítica. Convé fer les coses el millor possible des de l'inici, el teu jo futur o la persona que hagi de mantenir l'aplicació t'ho agrairà. Si més no un poc de cortesia professional sempre és bona.

Vaig anar fa anys a una conferència on hi havia una empresa (ja tancada) que explicava com s'ho feien ells per desenvolupar. Em van sobtar moltes coses, des de com tractaven els programadors (el concepte de codemonkey crec que ho van inventar ells) a com gestionaven els projectes. Però una de les coses que més em va impactar va ser que va dir que a ells sols els interessaven els projectes nous, on hi havia molt de guany, que els manteniments no interessaven i es desincentivaven. Un bon eufemisme per dir que el cost era prohibitiu per tal que la gent no demanés massa cosa.

Recentment m'he troba en haver de modificar una aplicació que vam fer fa 8 anys, que ha funcionat fins ara i que ara s'ha d'evolucionar perquè als senyors de Redsys se'ls ha acudit canviar tot el seu sistema. Tot i els anys i els canvis de versió de Django, ha estat possible agafar l'aplicació i fer-ne les modificacions requerides.

Hem de lluitar contra els projectes Copperfield, tant com a programadors com a clients o responsables tècnics.  Personalment ho faig deixant molt clar als pressuposts no tan sols el cost del projecte sinó com anirà el manteniment posterior si l'hem de fer nosaltres. Això no crea cap obligació per al client, però si t'obliga a tu com a programador possibilitar que el client te n'encarregui el manteniment.

Un polvo i desaparèixer! Sí, es fan diners, segur, però no relacions duradores.

blog comments powered by Disqus