El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Propòsits 2014

Bé encara que sigui tard potser és hora d'escriure un grapat de propòsits pel 2014. Ja sabeu que per aquestes contrades les festes no acaben fins que arribam a San Sebastià, així que potser és aquesta fita la que hauria de marcar de bon de veres el començament d'any. :D

Al 2014 m'he marcat un bon seguit de fites personals que m'afecten personalment i també a l'equip que formam a APSL. El 2014 no crec que sigui l'any de la recuperació ni molt manco. Les darreres mesures del govern pareix que van més encaminades a estrenyer cada vegada més el dogal a les petites i mitjanes empreses i als autònoms, i a tota la petita economia, així que si les coses van bé serà gràcies als factors externs i no gràcies a que s'han posat les bases per a que la nostra economia evolucioni, ben al contrari...

I encara que ens vagin canviant les regles del joc mirarem d'adaptar-nos, així que miraré de ser positiu i anar fent passes per a que el 2014 al manco no sigui molt pitjor que el 2013. Anem a pams:

Django i Python 3

Django és sòlid i et permet desenvolupar aplicacions de qualitat empresarial, mantenibles, fent servir un cicle de desenvolupament àgil i tot i això deixant que els programadors ens divertim. N'hi ha que pensen que s'ha fet massa gran i el nivell d'entrada és més fort. No ho crec, de fet el tutorial no ha variat gaire i sols s'han afegit opcions per a poder testejar millor. El que passa però és que ja té una massa crítica de gent i això fa que hi hagi cada vegada més gent que el sent anomenar i que pensa que serà la solució als seus problemes. El lema de Django és "un bastiment per a perfeccionistes amb dates d'entrega", però mai ha estat el "d'un bastiment per aprenents amb dates d'entrega".

Per treure fruits de la potència de Django necessites conèixer Python, necessites fer servir un sistema de control de versions, necessites tenir coneixements d'arquitectura de programació web i en definitiva necessites saber programar i tot i això passar la corba d'aprenentatge, que encara que sigui suau existeix.

El repte per aquest 2014 és començar a crear apliccions amb Django amb Python 3. El suport ja existeix des del 2013 i la idea és que pels voltants de juliol fer el pas i començar a crear les primeres aplicacions amb Python 3, primer aplicacions internes per després començar a fer projectes per tercers. Segur que seguirem mantenint Python 2.7 per una bona temporada, els projectes que ja estan fets de moment seguiran, però ja convé plantejar-se fer el pas cap a Python 3, que té moltes coses bones a explorar.

No vull entrar en la polèmica de si Python 2 o Python 3. Per mi el 3 ara per ara és el futur i el 2 és el present. El que tinc molt clar que s'hi ha de començar a fer feina i conèixer les virtuds i mancances en projectes reals. Que Django ja ens doni suport és un punt a favor de començar a fer les proves.

Alliberar codi

Quan un comença a allibrear codi està molt condicionat per la síndrome de l'impostor, que ens fa plantejar-nos que alliberar codi no és una bona idea, que segur que hi ha codi millor, que ... En fi, supòs que ja coneixeu prou la sensació. Doncs la idea és lluitar contra aquesta síndrome, fent que més projectes i utilitats que faig servir cada dia comencin des de zero com a codi lliure a un repositori extern. Tant fa si s'ha de posar una vís de que és codi alfa, tant fa si al final no serveix a ningú. El que és important és començar i agafar més confiança i fer que tot allò que sigui susceptible de compartir-se es comparteixi.

Aprendre coses noves

El 2013 va ser l'any de fer feina amb MongoDB, Coffeescript i Less. El 2014 s'ha de potenciar però a nivell particular m'agardaria fer una bona ullada a Go com a llenguatge de programació i saber-ne més coses. No sé si arribar a fer-ne algún projecte, però sí ser capaç de llegir el codi que fan la gent del projecte Docker.

Perquè una de les coses més interessants del 2014 pot ser aquest projecte. Docker ens permet tractar aplicacions senceres com a un servei dins un servidor. Però és un projecte que encara que avança molt ràpid encara té moltes coses que s'han de resoldre abans que ens permeti utilitzar-ho amb el mateix nivell de maduresa que altres opcions. S'han de poder crear contenidors fàcilment, desplegar-hi aplicacions Django ràpid, gestionar-ne les configuracions, ... És un món molt divertit i junt amb la gent de sistemes d'APSL crec que podem avançar molt en la manera com distribuïm i desplegam les aplicacions. Esper poder anar-ho contant per aquí i pel blog d'APSL.

També vull aprendre a parlar davant un micro. En Benjamí m'ha convidat a formar par de la nova etapa del Mallorca en Xarxa perquè pensa que tenc coses a dir. M'agrada parlar i m'acollona al mateix temps perquè sovint no sóc políticament correcte. Hi ha moltes coses que m'indignen, tant de la professió com de la societat en que ens ha tocat viure i la passió a vegades em pot. No m'ho tingueu massa en compte si dic algun doi massa gran.

I poc més ...

I com que sóc molt realista tampoc vull posar-me fites molt més grans. M'agradaria poder seguir fent feina com ara i veure crèixer el projecte APSL, convertir-lo en "més que una empresa", en una manera de veure la informàtica i la feina que es pot fer. No em vull proposar llegir una determinada quantitat de llibres, m'encanta llegir i llegiré tot el que pugui, d'informàtica, de gestió d'empreses i de persones, ciència ficció, divulgació, tot el que trobi interessat i m'encaixi en temps.

Sigui com sigui el que m'agradarà al 2014 és seguir poder quedar a fer un cafè amb la gent que de tant en tant us atracau per fer una visita, amb  la gent que acceptau rebre'm i també participar en la comunitat de codi lliure en general i particularment en la de Python i Django. Sols esper posar el meu petit gra de sorra per a que, entre tots, facem el 2014 un poc millor que l'any anterior.

blog comments powered by Disqus