El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Presuposts petits

Avui m'ha telefonat un client d'un projecte relativament petit que tenim des de fa temps. Volia un pressupost d'una modificació que ha de fer de la web, molt poca feina però encara així vol un pressupost, supòs que més d'un s'haurà trobat en la mateixa situació.

El problema de fer un pressupost per una feina petita és que el cost de fer el pressupost pot superar amb escreix la feina en sí, però a més com que no hi ha pràcticament marge d'error el pressupost si està ben fet implica que t'has d'haver mirat ben bé totes les implicacions i considerar tota la feina que hi pot haver. És a dir, no es sols modificar una funcionalitat, és verificar que funciona, passar-la a pre, validar-la amb l'usuari i passar-la a producció.

Per aquests casos sóc partidari de la borsa d'hores. Tot és més fluid, no és necessari pressupost, i a més crec que és més just, ja que no has de carregar al client la feina de fer el pressupost.

El tema està en on traçar la ratlla, és a dir, quan convé fer un pressupost i quan tirar de borsa d'hores. Quan el client et demana un pressupost normalment és per saber si el cost li compensarà.

El compte és prou senzill, si contam que en durà una mitja d'una hora fer el pressupost (entre parlar amb el client, confirmar que és el que vol, fer la redacció i mirar-ho) i que el treball "petit" típic duu entre 3 i 5 hores, estam parlant que convé tirar de pressupost a partir de feines que pareix que et duran un dia o més. En cas contrari trob que el més just per tothom és tirar de borsa d'hores o "anar a jornal", però fixant un límits, m'explicaré:

En projectes petits a l'hora o dues de fer-hi feina ja veus ben bé l'abast del projecte i el que et durà. Llavors si la feina veus que s'allarga se li ha de dir al client, de manera que sols arrisca aquesta hora o dues i pot decidir amb coneixement.

D'altra manera crec que és menys just, ja que força a endevinar en tasques tan petites on l'estimació es fa pràcticament impossible i podem tenir desviacions de més del 100%.

blog comments powered by Disqus