El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Estalvi, quin estalvi?

A un twitt en Ricardo es queixava com una startup sols podia tenir un servidor de 100€. Quan he vist la quantitat he estat a punt de contestar-li que sí que se podia, però m'ha estranyat l'afirmació i he anat a veure el seu timeline del twitter. Allà ha quedat bastant més clar. Es referia que per estalviar 100 € a un servidor l'empresa que li feia la consulta estava gastant milers en administració de sistemes, intentant tunejar i posar pegats al servidor actual.

Així doncs no puc estar més d'acord amb Ricardo. Hi ha despeses que no es fan i s'incorre en despeses molt majors. Al final es tracta d'aturar-se un moment i avaluar què s'està fent, tanmateix és una simple resta: mirar què costa el nou servidor, què costarà fer el traspàs de la informació i després llevar-hi el cost del servidor actual i del seu mantenimient.

A més de tot això hi pot haver tota una sèrie de factors a considerar: amb el nou servidor (o amb la nova arquitectura si anam al núvol) segurament guanyarem espai, velocitat, ... els nostres clients notaran l'augment de rendiment. O fins i tot, si el servidor és intern, la gent que hi fa feina diàriment notarà la millora. És gairebé segur que la resposta que tinguem al canvi serà, però s'ha d'avaluar l'impacte per a poder afegir aquests guanys al càlcul de costs i no quedar-nos sols amb la simple resta que parlava.

Avui en dia un dels costs més importants per a una empresa és el cost de la gent, els sous, i per tant, l'estalvi hauria d'anar a fer que el rendiment de les hores-home sigui el més alt possible. Això vol dir que hem d'evitar que tècnics d'alt nivell amb cost-hora elevats perdin el seu temps per mor les eines que tenen al seu abast no són les adequades. Canviar un ordinador a un programador per un de més ràpid (sobretot si fa feina amb llenguatges compilats) vol dir menys temps d'espera, i això vol dir més rendiment. Canviar d'arquitectura o passar a un servidor més gran vol dir poder dedicar recursos que ara es destinten a manteniment a recursos productius.

Però hi ha més coses en la que no s'ho paga estalviar. Les pantalles, per exemple, tenir una pantalla més gran per molta gent significa fer millor la seva feina: gent que fa feina amb fulles de càlcul, dissenyadors, programadors, ... Fins i tot potser que una pantalla no basti i sigui convenient que en tenguin dues. Estam parlant actualment de costs de 200 € per pantalles de 20" i augments de rendiment que s'avaluen entre un 15 i un 20%. Parlem també de ratolins i teclats. La diferència entre un bon equipament i un de dolent és ridícula i la salut de la gent que fa feina tot lo dia amb ells ho agrairà.

Personalment m'estim més feina damunt una post amb quatre cames que prescindir d'una bona cadira, bones pantalles i un teclat i un ratolí ergonòmics. Potser, i sobretot quan comences, el pressupost no està per moltes alegries i s'han de reduir costs, però si és el cas, pensem que és molt millor reduir en decoració de l'oficina, o comprant taules més senzilles (Ikea és el vostre amic) que escatimar en eines productives. La diferència entre una taula de disseny i una post amb cames és de centenars d'euros, la diferència entre un ordinador amb 2 Gb de RAM i un de 4 Gb no arriba a 30.

Sempre hem de tenir present una cosa, el primer és la gent i la seva salut, per tant, quan més ergonomia tinguem a una oficina millor. Després ja és cosa de fer anar la calculadora, i en la majoria de casos posar eines millors implica un increment de la productivitat, ja sigui per l'eina en sí com que la gent fa feina més a gust.

blog comments powered by Disqus