El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

OpenERP

Fa uns dies vàrem finalitzar la primera part del curs d'OpenERP. Aquesta part estava dedicada a la programació d'aplicacions i després, de fet la propera setmana, seguirà una part més dedicada al món de l'empresa i la gestió.

El curs és una iniciativa de l'Ibit d'aquestes que et tornen a reconciliar amb l'administració. Quan l'administració aposta per programes com OpenERP i la formació de programadors locals en aquestes tecnologies està apostant tant per l'empresa local de programació com per les PIMEs, que podran gaudir d'una programari avançat amb el sol cost de la seva implantació. Un ERP com OpenERP uneix omptabilitat, facturació, gestió de clients, etc amb la capacitat de programació i personalització. El que sigui slliure implica que el que pagaríem amb llicències se'n pot anar a millorar el programa i a adaptar-lo a les nostres necessitats.

Coneixia OpenERP des de fa temps, però els darrers dos anys el seu creixement en funcionalitat i mòduls ha estat espectacular. El programa està escrit en Python, una de les coses que el fan més atractiu, ja que fa que la corba d'aprenentatge sigui molt suau i a més fa que els requeriments de màquina que se necessitin per fer anar el programa siguin minims. La base de dades que utilitza OpenERP és Postgresql, una altra magnífica elecció al meu entendre ja que personalment he pogut comprovar la robustesa d'aquesta base de dades en entorns de negoci i la seva gran versatilitat.

Recordem que estam parlant d'un ERP, un sistema que integra tot el que el negoci pugui necessitar gairebé de sèrie i que permet personalitzar-ho de manera que sigui el programa el que s'adapti al negoci. Així podem verticalitzar l'aplicació creant nous mòduls i aprofitant els existents, o bé podem utilitzar-ho com a bastiment per a crear les nostres pròpies aplicacions. El sistema es prou modular per permetre ser utilitzat com un programa de comptabilitat i gestió potent, com un bastiment de programació per aplicacions de gestió o la combinació d'ambdues caracterísiques. Sols per la comptabilitat i facturació la instal·lació d'OpenERP ja es justifica sola, per una part tindrem un dels millor programes comptables que hi ha i a més a més tendrem control de les nostres dades. Supòs que més d'una ara recordarà algun amic o conegut que s'ha trobat amb problemes amb alguna de les distintes versions de contapluses pagades i amb llicència (canvi disc dur o d'ordinador són bastant habituals), i quan ha anat a consultar què passava li han dit que ha de passar per caixa i contractar un manteniment que li costa més que el que va pagar de llicència. Mentre no té accés al programa, no pot fer factures ni comptabilitzar, passa a ser hostatge de la seva compra. Amb OpenERP això no passa, no depens d'una única empresa que et pugui donar el mantenimient, si ho instal·les a casa les dades són teves i no hi ha limitacions artificials. Si el nostre negoci creix i necessitam més gent a administració o canviam de disc dur l'OpenERP seguirà funcionant.

Que OpenERP estigui escrit en Python i que hagi tingut aquest creixement per mi no és casualitat. Ho he vist en altres projectes Python, que comencen molt tímidament però que aviat gràcies al nivell d'entrada tan suau que té el llenguatge i a la seva legibilitat, va incorporant programadors i característiques fins a convertir-se en un referent dins el sector. Ho hem vist recentment a projectes com Django o Satchmo, i també a llibreries com pyQt, wxPython, sistemes de còpia de seguretat, ... OpenERP és potser un dels millors exemples del que es pot fer amb Python.

La part de programció pura, amb OpenObject i no lligada a la comptabilitat o facturació també es mereix la màxima atenció. És molt bo de fer crear formularis i aplicacions noves. La gent que sovint diu que necessita un Access per Linux li hauria de fer una ullada a com funciona el programa. Pel mateix preu tens el client gtk i el client web, i la feina que duu m'atreviria a dir que és menor que una aplicació Acces ben acabada.

Personalment ho tenc força clar, OpenObject passarà a formar part del meu caixò d'eines informàtique i l'opció preferent quan es tracti de crear una aplicació de gestió d'escriptori o web. A més és molt bo de fer connectar-ho amb Django o altres aplicacions gràcies a la seva filosofia oberta.

Esper que la propera setmana el curs sigui tan interessant como ho va ser el de programació. Crec que ens divertirem molt amb OpenERP i OpenObject.

blog comments powered by Disqus