El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

L'editor de codi perfecte

Amb la nova versió d'Eclipse Helios vaig donar una nova oportunitat a aquest entorn de desenvolupament. A primer cop d'ull no hi ha cap novetat espectacular, més si un no es dedica a la programació Java. La primera cosa que sobta és que no duu suport nadiu per Python, ni tan sols com a resaltat de sintaxi. D'això ja n'estava acostumant versió rera versió, però donat la gran empenta de Python dels darrers anys, pensava que Eclipse ja ho hauria inclòs entre els llenguatges més populars. Les enquestes de popularitat es fan de manera ben estranya a ca'n Eclipse.

Vaig instal·lar doncs PyDev amb la seva versió de desenvolupament, que és compatible amb Helios. Suport de sintaxi Python, depuració, autocompletat, etc. etc. Tot el que un pot desitjar, fin i tot un tímid suport per Django.

Tot aquest entorn, aquesta integració, té un preu en forma de consum de memòria. Prop de 800 MB, massa pel portàtil amb 2 GB de RAM que faig servir a casa.

El fet, però és que això fa que em plantegi el perquè d'estar provant editors per a programació. Supòs que com en el cas de les eines, sempre estam cercant la bala de plata, l'eina perfecta que ens farà més productius. O potser és perquè ens agrada tafanejar, mirar què hi ha de nou i les noves virgueries que incorpora cada nova versió de l'entorn de desenvolupament.

El fet, però, és que la productivitat no ens la donarà canviar d'eina de desenvolupament, el més segur que el canvi impliqui una pèrdua de productivitat a curt i mig plaç. La vertadera productivitat la tenim quan agafam un editor/entorn potent (posau aquí el que us agradi) i ens dedicam a conèixer-lo en profunditat, a personalitzar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats diàries de feina.

Una cosa tan senzilla com que l'editor ens deixi definir macros i crear plantilles pot augmentar la nostra productivitat en un tant per cent molt major que la nova rentada de cara de l'IDE i les noves icones.

Per tant, i supòs que ja ho sospitàveu, l'editor perfecte no existeix. Potser existeix un editor que s'adapta a una persona i feines concretes i que és el millor per aquesta persona en aquell moment, però tot i això, aquesta perfecció no s'aconsegueix d'entrada, sinó una vegada dominat l'editor en profunditat.

Personalment m'agrada provar nous editors i entorns, no puc evitar aquesta recerca de l'eina perfecta com si es tractàs de la font de l'eterna joventut. Però pel tipus de feina que estic fent ara crec que he trobat el meu editor perfecte: Vim i un bon munt de complements.

Però que sigui "perfecte" per mi, no vol dir que sigui perfecte per un altre. Si un fa feina fonamentalmetn amb javascript i css potser i no toca per res la consola de línea de comandes potser un Eclipse+Aptana li anirà millor, o el Notepad++ si fa feina amb Windows.

El crec que és important és decidir-se i donar una oportunitat a l'editor o entorn que vulguem utilitzar durant un temps, estudiar-lo un poc, fins i tot llegir-ne la documentació. Sols d'aquesta manera l'editor es convertirà en un factor de productivitat més.

blog comments powered by Disqus