El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Risc o seny

Llegint l'article de Ned Batchelder, "The Scalability of programming languages" me n'adono que es troba en una tesitura com la que jo potser me trobaré d'aquí poc. Ell, un dels creadors de Tablo, comprat fa dos anys i mig per HP, es veu que es troba sota pressions per deixar de desenvolupar l'aplicació en Python per fer-ho en un dels llenguatges "corporatius" d'HP.

Per mi Django i Python representen un avantatge competitiu, ja que permeten una posada en producció, des de la concepció de la idea fins a posar l'aplicació al servidor, molt més curta, un temps de reacció als canvis i incidències difícilment superable, i sobretot, una capacitat de manteniment que fa que es pugui tocar una aplicació feta fa anys sense problemes.

El més curiós,però, és veure com les novetats, tot allò que pot representar una ruptura amb "la manera de fer les coses" presenta un problema fins i tot en les empreses que han fet de la innovació una de les seves raons de ser.

En una era on la tecnologia representa un avantatge competitiu important, limitar-se a allò que fa tot hom vol dir que no s'aprofita aquest avantatge. Això no vol dir tirar-se de cap cap a una nova tecnologia tan aviat com apareix, però una vegada avaluada, si la nova tecnologia representa una millora respecte al que tenim, el risc de ser dels primers en fer-la nostra es pot veure compensat per l'avantatge que ens donarà. Fins i tot si es demostra que la tecnologia no era allò que esperàvem, l'esforç necessari per a implantar-la i el canvi mental que suposa, farà que el nostre equip estigui més obert a les novetats i que llavors sigui molt més senzill anar introduint millores als nostres processos.

És un poc també com la situació en la que una empresa té l'opció de crear un nou programa per a comercialitzar els seus productes o comprar-ne un de ja fet. Desenvolupar-lo implica més risc i cost, però ens dóna un control total damunt el programa i podem fer-hi les modificacions que facin falta per adaptar-lo als nostres processos de negoci. Comprar-ho fet vol dir que qualsevol amb el capital suficient pot fer el mateix que nosaltres comprant el mateix programa que nosaltres. El que es dóna a més, és que nosaltres podem haver pagat per unes modificacions al programa que han costat temps i esforç de desenvolupar, i la nostra competència les tendrà des del primer dia a cost zero. Adéu a l'avantatge competitiu!

En aquests moments la tecnologia web i els llenguatges que li donen suport estan en un moment d'evolució important: llenguatges d'script per desenvolupar webs, pas cap a models de base de dades no relacionals, utilització de bastiments javascripts purs, serveis REST... Tot això està molt lluny dels llenguatges i tecnologies "corporatives", però són les tecnologies que formen la base de les noves aplicacions d'Internet, de la innovació.

Les empreses hauran d'elegir si prefereixen quedar-se en un sector madur i anar fent el mateix que tothom, o començar a apostar per la innovació i jugar-se-la de tant en tant amb projectes i tecnologies no tant consolidades però amb molta projecció.

Els riscs hi són, però ja se sap, qui vol peixos ...

blog comments powered by Disqus