El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

The software Crasftsman

Aquests dies he estat llegint "The Software Craftsman" de Sandro Mancuso en l'edició en paper de Parson Addison-Wesley. És un llibre d'aquests que pots disfrutar de tenir-ho en paper, l'edició està molt cuidada i fa molt bon llegir.

En aquest llibre Mancuso ens explica la seva visió del que és un artesà del software, un mestre d'aixà, si voleu, hi ho fa molt bé. Hi ha alguns capítols que aporten poc, però la majoria ens ajuden a entendre la idea.

M'agrada com Mancuso posa el focus en el propi desenvolupador com a responsable últim de la seva carrera profesional i de la seva formació. Ser un artesà no implica tant ser un expert sino un actitud davant la professió. El "software crasftmanship" és estar orgullós de la professió que hem triat, evolucionar per ser cada cop millors desenvolupant codi, però sense oblidar que fem codi per aportar valor, per resoldre problemes.

Aquest pragmatisme hi és present a tot el llibre, m'agrada perquè Mancuso no cerca excuses i ens posa a les nostres espatlles la responsabilitat sobre el que ha de ser la professió i la nostra carrera professional.

L'artesania implica ser plenament consicents del que fem i el valor que aportam i també que aquest coneixement no és res si no el compartim i cercam la millora contínua.

Al llarg de 16 capítols Mancuso ens explica, moltes vegades en primera persona, el que és un artesà del programari, abraçant els principis l'agilisme però posant per davant el concepte de responsabilitat personal, orgull de la feina feta, l'aprenentatge i la aportació de valor per damunt dels procediments i les ceremònies.

Crec que és un llibre d'aquests ple de consells pràctics, fins i tot de com fer una biblioteca. Potser us trobareu que les decisions que Mancuso pren al llarg de la seva carrera no ús encaixen i tampoc passa res. L'artesà ho és per la passió que posa en la feina feta, en el valor aportat i en les ganes que té de canviar el món. És aquesta actitud el que importa i que defineix a l'artesà independentment de la seva situació personal.

És un llibre de lectura fàcil, directe i amb capítols ben focalitzats i amb una longitud que fa que els puguis anar llegint d'una tacada. M'ha agradat molt com plateja la professió de desenvolupador. La metàfora de l'artesà que millora cada dia la seva tècnica és totalment adient.

blog comments powered by Disqus