El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Traduccions automàtiques

De tant en tant vaig jugant amb el tema de les traduccions automàtiques, m'atreu molt el camp per la seva utilitat, complexitat tecnològica i sobre tot pel que significa a l'hora d'atracar el coneixement i la informació a tothom sense obligar al qui escriu a expressar-se en una altra llengua.

Fins ara els meus dos referents en traducció automàtica eren el motor que fa servir la Generalitat de Catalunya i Internostrum, desenvolupat per la Universitat d'Alacant.

En un d'aquests experiments he arribat al projecte Apertium, un sistema de codi obert per a la traducció automàtica de documents.

Pel que llegeixo està basat en el codi d'Internostrum i està liderat també la Universitat d'Alacant. El que més m'ha agradat però, és veure com universitats, govern i altres organismes s'uneixen per al finançament d'un projecte de codi obert del qual tothom en port sortir beneficiat. La gent que fa investigació pot tornar a la societat el resultats de la seva investigació i al mateix temps els usuaris podem implicar-nos en el projecte, encara que sigui de beta-testers.

He posat l'enllaç de les traduccions al blog. M'ha impressionat la qualitat de les traduccions que aconsegueix el motor. Estaria molt bé poder-li dir dins el codi html que hi ha parts que no ha de traduir, però tot i això, els resultats crec que parlen per si sols.

Gent d'Apertium la meva enhorabona i moltes gràcies pel vostre esforç!

blog comments powered by Disqus