El blog de Trespams

[ x ]

Faig servir les cookies de Google Analytics per al control de visites i estadístiques..
És una pardalada, però la llei diu que us he d'avisar, ja veus. Així que si visitau aquest blog donau-vos per informats o sortiu ara mateix i netejau les cookies del vostre navegador. Si continuau llegint, suposaré que ja us està bé. Si vols saber com llevar les cookies del teu navegador: aquí ho pots trobar

El django-admin no és per fer aplicacions d'usuari final

Quan la gent dóna les seves primeres passes amb Django sovint queda enlluernada pel django-admin, una aplicació Django que ens permet definir un gestor de les nostres aplicacions, de manera que podem gestionar els usuaris, donar-hi permisos, gestionar les bases de dades, etc.

Hi ha que dir que l'aplicació està molt ben feta i es pot configurar moltíssim: indicar quins camps s'han de visualitzar, per quins camps es cercaran, fins i tot posar-hi javascript o modificar-ne l'aparença per a que la nostra aplicació faci el que nosaltres volem.

Aquesta facilitat però, té un perill, la gent té tendència a pensar que Django serveix per fer aplicacions web amb l'admin, que la seva aplicació ha de ser l'admin, així que recordem-ho:

El django-admin no és per fer aplicacions d'usuari final

Django admin fa molta màgia per dintre i aquesta màgia es basa en convencions que s'apliquen als models i a la definició del ModelAdmin, i aquestes convencions fan que per una part pugem tenir un gestor per a la nostra aplicació en quatre potades, però per altra, que si volem fer alguna cosa que surti del que està definit i establert ens durà molta feina.

La millor manera d'encarar-ho és tenir molt clar per a què serveix l'admin i per a què no:

  • Manteniment de les nostres taules de configuració i mestres? sí. Normalment ens anirà fantàstic per això i a meś ho podem tenir molt ràpidament. És ideal en les primeres etapes del desenvolupament, ja que es pot donar a l'usuari per a que carregui dades de prova i ja veu com pot funcionar l'aplicació.

  • Com a gestor web de la nostra base de dades? També anirà molt bé. Podem mapejar les taules i els camps que volem administrar, fer cerques, filtrar, editar i esborrar.

  • Com a eina d'usuari final per a que pugui configurar l'aplicació? Sí, si aquesta sols implica operacions senzilles, per exemple l'edició d'una plana web, afegir registres a una taula, etc. Podem definir quines taules pot tocar cada usuari i definir-ne perfils.

  • Com a eina d'usuari final on l'aplicació té molta lògica de negoci o bé un fluxe complex. NO. Millor començar un gestor pel nostre compte. Fer formularis CRUD amb Django és molt senzill i encara que pareix que dupliquem el que hi ha al django-admin, aquesta feina extra es veurà compensada a l'hora de definir els fluxs més complexos, ja que tindrem tota la potència de Python i Django al nostre abast i no estarem limitats a les convencions i funcionament del Django admin.

Les coses funcionen molt millor quan s'utilitzen per allò que estan pensades.

blog comments powered by Disqus
<<<<<<< main/templates/puput/base.html ======= >>>>>>> main/templates/puput/base.html