El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

El millor IDE per Python i Django

Amb tot el rebumbori del llançament de l'appengine supòs que aviat tendrem una munió de gent demanant-se quin IDE és el millor per desenvolupar en Python i Django, peticions de recomanacions, etc. Vull tractar d'adelantar-me a les peticions, així que us diré quin es per mi el millor entorn de desenvolupament per Python i Django: es diu Gnu-Linux i dues pantalles panoràmiques de 20".

Python és un llenguatge interpretat que et permet fer proves molt ràpidament, sovint el que fas es obrir una consola (recomanació mirau IPython com a consola) i començar a provar les idees que tens. Va molt bé per provar la sintaxi, fer petites proves, depurar, etc). Per tant el que necessitam és un entorn que ens permeti tenir un sistema de consoles potent on sigui fàcil llançar l'intèrpret i tener tantes consoles com volguem. Aquí els Linux sobresurten i veureu que es una eina molt potent de programació.

Si a més hi posam Django ens trobam que necessitam llançar el servidor i veure'n les traces així que necessitam una consola addicional que és convenient que estigui visible mentre anam fent els canvis i les proves. Per aquí ja podeu veure el perquè dels dos monitors de vint polzades. Així en una pantalla podem tenir l'editor que facem servir (ara hi aniré a això) i a l'altra podem tenir la consola del servidor, el navegador i alguna consola addicional per anar culetjant.

Del navegador supòs que no farà falta dir que per desenvolupar res millor que el Firefox amb les extensions del Firebug i el Web Developer, veritat?

Passem doncs a l'editor. Personalment l'elecció de l'editor té a veure amb l'ús que n'he de fer a la sessió de treball. Si la previsió és que desenvoluparé una bon grapat d'hores faig servir Eclipse amb el plugin PyDev a la pantalla d'edició, l'altra com us dic, queda reservada pel navegador i la consola de Django. Si sols he de fer petites modificacions o vull provar alguna cosa l'elecció principal és el vim i sovint faig servir el Kate, ja que té un afegitó que permet executar, sí ho heu adivinat, una consola.

Idependentment de l'editor que a cada un li vagi millor, és molt útil manejar-se mínimament amb el vi/vim, ja que ens permetrà fer modificacions ràpides als servidors de producció, modificacions que s'hauran d'integra dins el sistema de control de versions (SCM), que tot val a dir-ho és imprescindible i ha de formar part del nostre entorn de desenvolupament. L'elecció del sistema de control de codi depèn també de les preferències personals de cada un, però per començar no és una mala elecció anar cap el subversion, ja que hi ha interfícies gràfiques força ben fetes que ens ajudaran en la tasca, un parell de plugins d'eclipse i una linea de comandaments prou potent que ens permetran treballar amb el sistema de control de versions sigui quina sigui la nostra elecció d'editor, tanmateix sols es cosa d'obrir una consola.

El millor IDE per mi no és un programa, és la combinació de programari, maquinari i millors pràctiques que fan que la nostra experiència de programació en Python i Django sigui productiva i divertida, sense perdre mai de vista la potència que ens dona la línia de comandes. Si en el teu projecte Python depens de les facilitats que te dona un editor determinat per a escriure codi, segur que estàs fent quelcom malament.

blog comments powered by Disqus