El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Decàleg: com desmoralitzar un equip tècnic

Vols desmoralitzar un equip? No saps com fer-ho? T'explicam com, és molt fàcil

 1. Fes una pujada de sous ridícula i insultant. Justifica-la dient que els pressuposts no es poden canviar. Millor si ho fas el mateix dia que dius que l'empresa ha tingut uns beneficis extraordinaris, molt per damunt del pressupostat.
 2. Fes una borsa única per la pujada ridícula del punt anterior que se repartirà en proporció inversa al sou que s'està cobrant actualment. No tenguis en consideració que potser hi ha gent junior que ha de fer un canvi salarial d'escala. Si és així, el canvi salarial també sortirà de la borsa.
 3. Condiciona la pujada salarial no a la competència sinó al que ja s'està cobrant, de manera que la gent sàpiga que el sou no depèn de la competència professional, sinó del que cobren la resta de companys. A més té el factor motivador de fer que es vegi a la gent junior com a amenaces, ja que normalment comencen cobrant menys.
 4. Deixa ben clar que la única manera d'aconseguir no perdre poder adquisitiu cada any és marxar o canviar de categoria laboral. Això té l'avantatge de potenciar el principi de Peter i fer que la gent arribi el més aviat possible al seu màxim nivell d'incompetència, però a més té altres conseqüències no menys interessants:
  1. Donat que en una escala jeràrquica el nombre de llocs més especialitzats es va reduint, la única manera d'aconseguir mantenir o millorar el poder adquisitiu és que el cap immediatament superior renuncii o el facin fora. Per tant, els subordinats han de tractar per tot els mitjans de putejar els seus caps.
  2. Per tal d'evitar que els subordinats el facin fora, el millor que pot fer el cap és rodejar-se de subordinats sense iniciativa, llepaculs i incompetents, de manera que el cap sempre destaqui. Les noves contractacions de personal i promocions professionals fes que vagin en aquesta línia.
  3. La gent que no vulgui entrar en el joc acabarà marxant, i per tant sols quedarà a l'empresa un perfil homogeni de gent que entén de què va la cosa.
 5. Diguès que s'acomiadarà molta gent en breu. La gent que tengui més possibilitats de col·locar-se a altres llocs anirà fugint i l'empresa es quedarà amb tots aquells que tenen més problemes per trobar feina. D'aquesta manera el més probable és que et quedis en una posició ideal per a assolir el punt 4 i les seves conseqüències.
 6. Contracta quant més consultors externs millor a preus ridículament alts per a que facin la feina de la gent que se n'ha anat per mor de l'augment de sou. Demostraràs que ningú és imprescindible i a més faràs befa dels que quedin.
 7. Posa al teu equip fites impossibles. Després contracta a empreses externes pel projecte dient-les que facin el que puguin.
 8. Negocia contractes de manteniment absurdament inflats amb els teus proveïdors. Després tanca el negoci d'aquell departament amb l'excusa de que no hi ha beneficis.
 9. Exigeix resultats però no donis les eines per a aconseguir-los i deixa ben clar que mai es tindran.
 10. Explica a tothom que ets el salvador de l'empresa i que els altres tenen molta sort de tenir-te. Fes-los sentir que viuen permanentment en una història de Dilbert.

Desmotivar gent que fa una feina vocacional no és fàcil, esperam que aquests senzills consells us siguin d'utilitat.

blog comments powered by Disqus