El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Què torbes a corregir un error de producció?

Trobar un error al teu codi és un emprenyo. Poder començar la depuració en 30 segons, trobar l'error 2 minuts, pujar-ho al subversion i actualitzar la versió de producció de manera que als 5 minuts d'haver detectat l'error estigui corregit no té preu.

Això és el gran avantatge dels llenguatges d'script, que el temps que passa des de que trobes un error a poder-ho corregir és molt curt (llevat d'excepcions amb errors difícils de trobar i depurar, clar). Curt perquè normalment posar en marxa l'entorn de desenvolupament no duu més que uns pocs segons i ja pots començar a depurar.

Si tot està ben organitzat el codi estarà a un repositori subvesion i l'entorn de producció no serà sinó un client de subversion, de manera que fer una actualització una vegada trobat un error que no afecti a la base de dades, és bàsicament

  • svn ci
  • ssh al servidor
  • svn update

I en alguns casos recarregar l'Apache. Encara desenvolupament i sistemes siguin equips separats, davant un error crític el temps de resposta pot ser tan curt com 5 minuts.

L'experiència amb Java és que ja directament és necessiten els 5 minuts sols per posar en marxa l'entorn, 5 o 10 minuts més per depurar i si hi ha sort i sols era un error de jsp 2 mintus més actualizar i forçar la compilació del jsp per a que el proper usuari no vegi en enlentiment en la pàgina. Normalment més del doble per a corregir el mateix tipus d'error.

Si la correcció de l'error implica canviar codi que no sigui jsp o html les diferències són encara més grans i sovint pot implicar tenir que reiniciar el servidor, la qual cosa ens obligarà a tenir sempre dos servidors balancejats si no volem tenir als usuaris aturats durant 5 minuts. L'Apache es recarrega en segons, i tot i que sempre és bo tenir-ho tot duplicat i balancejat, la necessitat no es tan forta com en el cas anterior.

Personalment m'agrada molt Java i les llibreries que s'han desenvolupat en aquest llenguatge, però si el nostre negoci depèn del ràpid que puguem actualitzar la nostra aplicació web hi ha entorns i llenguatges amb més avantatges que Java o .Net.

blog comments powered by Disqus