El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Curs de Ruby

Avui hem començat el curs de Ruby organitzat per la CAEB. Per ara la cosa pinta bé. He estat llegint coses del Ruby, especialment des de que hi va haver el boom del Ruby on Rails (RoR pels amics), i un curset de 20 hores com aquest pot ajudar bastant a aclarir coses. Encara que hi ha força informació a la xarxa és molt més interessant i productiu que t'ho conti algú com en Guillem que anar-te cercant la vida tu mateix.

Aquests darrers dies han aparegut algunes compartives interesants damunt els bastiments de persistència basats en el model MVC que han sorgit recentment:

La primera compara Django, RoR i un bastiment MVC per PHP anomenat Symfony. La segona compara Django amb una altra bastiment molt més 'a la Rails' però fet amb Python com és Pylons.

Personalment he de dir que m'agrada molt la claritat que té Django i me n'alegra comprovar que és el bastiment que surt més ben parat de les comparatives. Tot i això en totes podem veure que qualsevol dels bastiments aguanta prou bé una càrrega que ja la voldria qualsevol pel seu web. A més la quantitat de peticions que és capaç d'aguantar el bastiment depén també de la màquina, amb la qual cosa tenim que podem augmentar moltíssim el nombre de peticions que podem aguantar sols fent una inversió major en la màquina.

En Joel Spolsky apunta al seu blog una presentació feta per Sean Kelly de la NASA comparant Django, Rails, Zope, TurboGears i J2EE i ens avisa als programadors de J2EE que després de veure la presentació mai més voldrem saber res de J2EE per fer aplicacions web.

Bé, ara per ara encara m'estic devallant la presentació (ONO no m'ha volgut/pogut posar la connexió a casa i encara estic amb una ADSL, però això és un altra tema), però amb el que ja conec d'aquests bastiments i el que conec de J2EE no crec que me n'endugui cap sorpresa. Per moltes aplicacions la complexitat que suposa el J2EE no és necessària, més quan la suposada escalabilitat que ens dona el J2EE es veu superada amb una mínima inversió en màquina i fent servir un d'aquests bastiments.

Sovint el problema és convèncer a uns i altres de que la solució basada en lleguatges dinàmiques és més adeqüada per aquell problema que la basada en J2EE, però clar, tenim el problema de la uniformitat i dels consultors. La uniformitat en tant en quant pareix que els programadors sols han de ser especialistes en un sol llenguatge i els consultors que defugen de recomanar qualsevol cosa que no soni a J2EE i que són els mateixos que fa un grapat d'anys lloaven les meravelles dels EJBs.

Estam anant al curs de Rails perquè encara que no sé si el farem servir a l'Empresa, segur que no ens farà gens de mal conèixer un nou llenguatge, sempre se n'aprenen coses i pots agafar moltes idees. Si sols conèixes un llenguatge la teva programació es veu massa condicionada pel que es pot fer en aquell llenguatge i deixes d'explorar altres alternatives potser més adients. Personalment crec que hi haurà certes aplicacions, especialment les que han de connectar amb bases de dades existents que són més senzilles de fer anar amb tecnologia J2EE de cotenidor fi (Hibernate+Spring+Jsp damunt Tomcat) i que d'altres és molt millor desenvolupar-les amb qualsevol dels bastiments de les comparacions anteriors.

La falta d'uniformitat no és un inconvenient, és un avantatge competitiu en aquests casos, ara sols falta convèncer als consultors ...

blog comments powered by Disqus