El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Joel On Sofware: El llibre

L'altra dia vaig rebre del llibre de Joen on Sofware via Amazon. El llibre, publicat per l'editorial Apress recull bona part dels articles publicats per Joel Spolsky al seu blog. [3]

Tot i que els articles es poden llegir directament per la web, tenir un recull així en format llibre és molt interessant, més aquests dies d'estiu, on tenir un llibre i llegir-ho a la fresca és molt més còmode que tenir l'escalforeta del portàtil (per que en tengui).

L'estic fullejant i me pareix que disfrutaré molt de la lectura. Aquest home és un gran comunicador, amb unes idees força interessants [1]. Per exemple, a un dels articles que he anat per atzar, tracta de l'inutilitat de gestionar un projecte amb un sistema Microsoft Project. Que el programa sigui de Microsoft o sigui el project tant fa, la idea és que un gestor de projectes d'aquest estil encaixa molt malament amb el desenvolupament de programari. Hi estic totalment d'acord. Darrerament sols faig servir el Planner o el DotProject per poder fer el dibuixet inicial, després la gestió del projecte és molt més senzilla de seguir amb eines com Trac o directament amb un sistema de ticketing.

Els de Debian supòs també són de la mateixa opinió, ja que pel que explicà n'Amaya i n'Adeodato a les Jornades de Bulma, tot allà es fa mitjançant un ticket al Bugzilla.

Com deia, el bo que té aquest autor és la claretat amb que s'expressa. En aquest tema, per exemple, justifica que no fa falta cap project perquè la gent, els programadors, no sóm intercanviables. Que corregir un error duu molt més temps a algú que no ha fet el codi que a l'autor, que un expert en web services [2] no és fàcilment substituïble per algú que fins el moment s'ha estat encarregant de la capa de persistència. Així doncs un dels punts forts d'aquests programes de gestió, com és l'assignació de recursos resulta que no es pot fer servir.

L'altra punt fort dels programes de gestió de projectes és el de les dependències. Poder canviar i gestionar dependències es ven com un gran avanç. Tal com diu Joel a l'article en programació les dependències solen ser tan obvies que gairebé no fa falta ni tenir-ne cura del seguiment. Complilareu el programa si encara no l'heu codificat? Els gestors de projectes animen a posar una dependència en aquestes fases, però es tan obvi que resulta un poc còmic.

Supòs que hi haurà gent que dirà que els projectes de programació sí que es poden controlar perfectament amb un Project, però m'agradaria saber el nombre de projectes que se'ls han retrassat, o com poden controlar la feina que fa cada programador sense tenir que anar cada matí a fer la ronda.

El sistemes com Trac o la gestió de projectes mitjançant sistemes de Ticketing permeten conèixer l'estat del projecte veient la feina que s'ha fet cada dia, els tickets que s'han tancat, els tickets que queden, si han aparegut nous errors. Està clar que això implica més feina, s'ha de ser curós a l'hora d'entrar-ho tot com a ticket, però a canvi tenin um projecte molt més controlat i no un sols dibuixet amb barretes de colorins.

--------------
[1] I va fer feina per Microsoft!
[2] Està més de moda que els sockets que fa servir Joel a l'article :)
[3] Les gràcies novament a Juan Moreno per passar-me l'enllaç.

blog comments powered by Disqus