El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Cap a Hannover

Fa una estona acab d'arribar de Hannover. Vaig partir ahir per assistir avui a un grup de discussió damunt codi obert. La veritat és que estic content de la predisposició que he trobat en gran parts dels tècnics per fer servir codi obert, tant els alemanys com els d'altres companyies. S'hi estan fent coses molt interessants i es bo veure com l'Open Source es va obrint camí a l'empresa privada.

Des d'un punt de vista empresarial hom pot pensar que els criteris que han de prevaldre són sempre els econòmics, és a dir, s'hauria de triar un producte de codi obert perquè és més barat que un de codi tancat, però per una empresa encara hi ha una cosa més important, la propietat de les dades, el respecte als estandards i la possibilitat de no estar fermat de per vida a un producte o a una empresa. Fitxau-vos per exemple en el correu electrònic: algunes empreses fan servir Exchange o Notes per citar-ne algúns dels més comuns i potser no se n'adonen que estan fermats a aquests productes en coses tan vitals actualment com són les comunicacions.

Els servidors de correu de codi oberts respecten tots els mateixos estandars, per la qual cosa si hom veu que un producte no el satisfà o que n'hi ha un de millor senzillament canvia de servidor i ja està. No s'hauran de tocar clients de correu, no s'haurà perdut cap correu en la transició.

També convé parlar de temes ètics en la utilització de programari lliure, començar a introduir aquests conceptes en les etapes inicials potser pot semblar precipitat, però hem de pensar que cada cop les empreses estan més concienciades en els temes socials i de mediambient, per tant, parlar d'una ètica en el món de la tecnologia tampoc està fora de lloc.

Com que quatre hores de vol entre anada i tornada donen per molt vaig aprofitar per comprar una revista a l'aeroport de Palma, la Linux Magazine per tenir quelcom més que el llibre que duia, les històries naturals de Joan Perucho.

Respecte a la Linux Magazine he de dir que l'he comprada perquè regalava la Suse 9.2 professional completa en DVD, sense soport això sí. Normalment compr un parell de revistes damunt Linux al més i he de dir que aquesta m'ha agradat especialment. Aquest mes va de sistemes virtuals com a tema de portada i en la secció de trucs hi ha un article molt divertit damunt la instal·lació d'un sistema Linux. El que m'ha impressionat més però és veure un anunci a pàgina completa de la revista en contra de les patents de programari. D'això se'n diu una revista compromesa, sí senyor. M'estic pensant sèriament en subscriure-m'hi degut a això.

El llibre de Perucho encara no l'he acabat, vaig per la pàgina 153 de les 194 que té la història. De totes maneres tampoc us contaria com acaba la història. Després d'uns primers capítols un poc ensopits la cosa ha anat millorant. Les descripcions, els detalls i la manera com es van introduint els personatges són magistrals. Això de contar una història de vampirs en mig de les guerres carlistes té la seva gràcia. No m'agrada però la mania que tenen alguns autors d'anar fent parrafades en francés, encara que potser donen més versemblança a la història, per la influència que tenia la cultura francesa en aquella època, a mi particularment fan que tengui la sensació que em perdo quelcom important de la narració. No estaria malament que encara que es mantenguin les parrafades en francès, s' incorporàs la corresponent traducció a peu de pàgina o com apèndix.

Paral·lelament a questa novel·la m'estic llegint també el darrer volum de la Trilogia d'Aquasilva, un relat fantàsict a l'estil dels de Tolkien, salvant les distàncies clar. En acabar-ho miraré de fer-ne una ressenya.

blog comments powered by Disqus