El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Clean Code

Ahir vaig acabar de llegir Clean Code, A Handbook of Agile Software Crsftsmanship, de Robert C. Martin publicat per l'editorial Prentice Hall. He de dir que el llibre està força bé, bàsicament perquè resumeix els bons principis de desenvolupament de codi, i ens explica quin aspecte ha de tenir el codi i perquè.

Si estau cercant un primer llibre de bones pràctiques de programació i teniu coneixements de Java és un bon llibre per tenir tot un resum del que s'ha de fer i del que no. Si no teniu coneixements de Java i no podeu seguir bé i llegir i entendre els exemples que hi ha al llibre i alguns capítols no us serviran de res, ja que estan molt orientats a aquest llenguatge.

Si no és el vostre primer llibre d'aquest estil i ja heu llegit el Code Complet, The Pragmatic Programmer i Refactoring clarament aquest llibre us resultarà redundant. Tot i això és bo per refrescar conceptes i com a un resum dels altres. Per exemple fa múltiples referències a Refactoring, el llibre de Flower.

Vaig comprar l'edició en paper per allò que en diuen l'eròtica del paper. L'edició és bona, encara que el preu, com molt en els llibres tècnics realment és massa elevat. El nombre de planes, 431 amb els índex, fàcilment podria deixar-se en 300 o menys, ja que hi ha varis apèndix que són llistats de codi Java. No han aprofitat les reedicions per llevar-li pes i posar els llistats sols online.

Dels capítols del llibre destacaria el dedicat als unit test més que res per l'aproximació que en fa a l'hora de que els tests sian llegibles i a la importància que dóna a que els tests estiguin creats amb la mateixa cura que el codi de producció. També el capítol 17: Smells and Heuristics és força interessant, ja que és un resum del que hi ha a Refactoring i altres de collita pròpia.

La resta de capítols en general són prou bons i estan escrits en un estil molt amè i entendor. Si no heu llegit res del tema us obriran els ulls, però en cas conctrari els trobareu força repetitius. Si no heu llegit res d'aquests temes i us dedicau (o us voleu dedicar) a la programació de manera professional i us agrada, doncs crec que ja és hora que comenceu a llegir coses d'aquestes i aquest llibre és molt bo per a començar.

Fitxa tècnica

Clean Code
Robert C. Martin
Ed. Prentice Hall
ISBN-13: 978-0-13-235088-4

blog comments powered by Disqus