El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Trollejant el Wordpress

Aquest dimecres va sortir emés al @mallorcaenxarxa el programa dedicat a Wordpress, amb en Pacho (a.k.a @lonchbox) defensant els meravelles d'aquest programa i jo fent el paper de troll. Podeu escoltar el podcast via ivoox i saber el que es va dir.

La veritat és que vaig ser bastant tou i a la vegada troll, En Pancho és un amic des de fa temps i jo mateix he estat usuari de Wordpress, de fet aquest mateix blog hi va estar durant una bona temporada als seus començaments.

Les tesis, encara que trollejant per donar un poc de salsa al programa, que presentava al programa crec que són vàlides. Wordpress és un molt bon sistema per escriure blogs i un mal sistema quan es vol fer servir per programar qualsevol cosa.

Per mi el perill del Wordpress és bàsicament que no s'informa a la gent del que s'està fent, que no se li diu que necessitarà manteniment com qualsevol altra programa, que si vol que realment estigui ben fent per posicionar a més de continguts de qualitat s'han de cuidar els plugins que hi poses i que aquests s'han de mantenir actualitzats.

Pancho deia que es fan els coses malament perquè "el mercado lo impone". Ho sent-ho molt, això no ho puc admetre. Èticament no pots enganar algú sols perquè no està disposat a pagar més. La gent ha de saber el que compra i dir-ho clarament, encara que algunes vegades suposi perdre el client. Que un altre ho farà? Doncs mira, perfecte, però la llavor ja està sembrada, tu ja li has dit al client el que hi ha i perquè i ell a poc a poc començarà a poder distingir els xarlatans de la gent que li vol donar un servei seriós i de qualitat.

Per alguns clients un Wordpress bàsic és la seva solució (i ho sé perquè jo mateix he enviat a clients meus a ca'n Wordpress perquè era el que necessitaven), però per altres el Wordpress sols és el recurs d'aquell que té sols un martell.

En Pancho deia que amb Wordpress hi ha gent que fa de tot, que cada vegada es fa servir per més coses i això em fa por, molta por. Sempre he pensat que perquè una cosa es pugui fer no té perquè fer-se, sobretot si això representa que li has de vendre a un altres. Per passar l'estona el que sigui, aquí no hi diré res, però se suposa que hem de donar solucions als nostres clients, no crear-los més problemes.

Em fa por que hi ha gent que s'està definint com a "programador Wordpress", o que "fa webs amb Wordpress". Per mi això normalment significa que no han anat a cercar res més. Són els mateixos que te demanaran una instal·lació de Wordpress amb un Apache (que copiaran-aferraran amb mil directives), una base de dades Mysql (amb MyISAM que han dit que és més ràpid) i un FTP. Efectivament, tot high-tech, no els parlis de control de versions, d'ssh, sftp o ngnix o sistemes de caché.

I escolta, no hi ha res a dir, hi ha clients que és això el que necessiten. El problema és que aquesta mateixa gent intentarà anar més enllà i com que "amb Wordpress es pot fer tot" intentaran pujar una miqueta més l'escaló, voldran connectar-se amb un web service, o fer-ne un, o crear una aplicació allà on Wordpress no és la solució. I això significa un client cremat que parlarà pestes de la professió. I això ho dic per experiència, ja he perdut el compte de la gent que ens ha vingut rebotada d'aquesta manera.

L'ofici aquest "programador Wordpress", i fixau-vos que ho pos entre cometes per distingir-ho dels vertaders programadors que poden fer serviro Wordpress o no, junt amb la moda de que Wordpress serveix per tot, fa que sigui molt difícil fer la selecció de personal basada en experiència i coneixements. És la paradoxa que ja va descriure Palu Graham al 2004 al seu apunt The Python Paradox.

Imaginem per un moment que a ca'n APSL cercam un programador front-end (bé no imagineu gaire, en cercam i un dia d'aquests en faré cinc cèntims al blog APSLero) i me ve gent que me diu que "ha fet webs amb Wordpress" i que es defineix com a "programador Wordpress". Per mi en aquests moments està en la mateixa situació que aquell recent sortit de la universitat que té un expedient impecable però que sols sap el que li han ensenyat allà i no ha tingut curiositat per saber res més.

Vull dir, és una incògnita. Tant el "programador Wordpress" com el llicenciat són una incògnita ja que per un motiu o un altre no han pensat que hi ha més solucions. És diferent si algú es defineix com a un programador (eps encara que sigui un programador PHP) que fa webs en Wordpress, sap crear plugins, sap quan ha de posar javascript, com crear una plantilla, com maquetar en css. Que tot això es pot trobar en el món Wordpress? Doncs sí, n'esti convençut, però pegau una llegida a l'article de Graham, veureu que és d'una semblança brutal amb el que diu de Java. Per mi un programador d'aquests és rescatable del costat fosc. El problema és que és molt difícil destriar i per tant representa un risc molt alt. Imaginau-vos que la única cosa que sap fer és agafar una plantilla ja feta de Themeforest, posar quatre plugins i un javascript de copia i aferra. Adonar-se'n de que sols és això pot dur un grapat de setmanes mentre s'adapta i demés. Això significa no sols el cost d'aquell temps per a l'empresa (i una empresa petita com la nostra s'hi ha de mirar molt amb els costs), sinó que a més significa que has triat malament i que potser un dels altres currículums que t'ha arribat era el bo. Potser hores d'ara aquella "segona millor opció" ja haurà trobat una altra feina.

Com minimitzar el risc? En el cas dels "recent llicenciats amb poca curiositat" hi ha els contractes formació per exemple, però en el cas de "programadors amb experiència" la cosa ja no es tant clara, i en aquests casos davant el dubte potser és millor no contractar. Millor anar cap a aquell que es defineixi com a programador PHP, o Rails, o Java, o Node, Scala, Javascript o Python (això no cal dir-ho veritat?) que no a aquell que únicament es defineix com a programador Wordpress, fins i tot si la feina és per fer webs complexes amb Wordpress.

Potser és millor definir-se com a programador, conèixer més eines que el Wordpress i aplicar-les quan calgui. Tots hi sortirem guanyant!

I sí, ja sé que probablement estic trollejant un poc massa! :-P

blog comments powered by Disqus