El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Creantbits al sysadmin day

Ahir divendres, 26 de juliol, a la sala de formació del Parc Bit vam tenir una nova edició del creantbits. Pels qui no sabeu que és, podríem dir que és una trobada que organitzam la gent d'APSL per xerrar de temes que ens interessen i a la que convidam amics, coneguts i frikisme en general. La sala és petita, amb capacitat per 25-30 persones, el que fa que la trobada, a més del caire informal que té, no imposi tant a la gent que ha de parlar. No hi ha tarima, no hi ha separació entre qui parla i qui escolta, sols gent explicant una cosa i gent que vol saber.

Personalment m'agrada molt aquesta manera d'organitzar-ho. No hi ha dates fixes, no hi ha obligacions, sols aigua, gominolas i ganes de passar una estona plegats escoltant i aprenent. Són xerrades per nerds, frikis i apassionats per la informàtica, el programari, sistemes i tot allò que tengui a veure amb el meravellós món del programari lliure.

Per mi i per APSL és una manera de tornar a la comunitat un poc del que la comunitat ha fet per nosaltres: permetre'ns convertir la nostra passió amb una manera de guanyar-nos la vida.

Feia calor, molta calor, un divendres a les 15h al Parc Bit quan vam arribar per començar a col·locar la cafetera, distribuir les gominolas, comprovar que el projector funciona i donar els darrers retocs a les presentacions. Hi havia que comprovar que les connexions WiFI funcionàvem, que els tallafocs ens deixàvem sortir cap a fora, ja sabeu, la dita, tot allò que pot fallar fallarà, així que val més posar-s'hi amb un poc de temps.

Vam començar a les 16:10 aproximadament amb una xerrada de Edu Herraiz. Edu, que fa feina a Mola, va fer les gestions per poder tenir la sala. Com molts ja sabreu al desembre deixàrem el Parc Bit, amb la qual cosa ja no ho tenim tan bo de fer per trobar una sala per fer els creantbits. Edu es va oferir a fer les gestions mitjançant la seva empresa. Li feia ganes parlar de Pupet una eina per l'aprovisionament de servidors que estava aprenent a fer servir i l'animàrem a fer-ho.

Vam poder veure com s'instal·laven aplicacions des de zero a dos servidors virtuals a Amazon que Edu aixecà per l'ocasió. Vam poder veure configuracions, scripts d'instal·lacions i poder tocar de primera mà com anava això de Puppet.

Després li va tocar a Pau, flamant nou Llicenciat en Informàtica i ex-becari infinitum d'APSL. Pau ens va parlar dels avantatges de fer servir cofeescript vers javascript normal per a desenvolupar aplicacions web. Vam poder veure la sintaxi del cofeescript, com de molt es pareix a Python o a Ruby i com comparteix la seva filosofia de fer el codi més clar. Actualment a l'hora de fer una aplicació web cada vegada posam més javascript, tenir una eina així que ens ajudi a minimitzar la quantitat de codi (i per tant també la quantitat d'errors que podem fer), és de gran utilitat.

I després del Cofeescript res millor que un cafetet per carrergar les piles i fer una mossegada amb uns pastissets que l'amic David (aka Suki) va dur, que not tot han de ser llepolies de goma.

Mentre en Bernat enllestia el projector per a la seva presentació: check-mk. He de dir que check-mk va ser el catalitzador que va permetre fer el creantbits, així que encara que vaig remugar un poc quan es passava de temps, tampoc hi vaig insistir massa, no en el sysadminday :D

Bernat ens va explicar com funciona els check-mk, l'arquitectura que hi ha darrera i la bona feina que ha fet el seu desenvolupador principal Mathias Kettner a l'hora de facilitar la vida als sysdamins i donar a la comunitat una eina amb la que poder controlar i monitoritzar el que està passant als nostres equips i aplicacions.

A APSL fa força estona que fem servir aquesta eina i sovint he dit que "és massa bona per no fer-la servir". Vam poder veure com Bernat configurava des de zero un sistema Check-mk i monitoritzava dos servidors (el seu propi i un extern) a partir d'una instància a Amazon. Va crear grups, registrar serveis i vam veure com es mostren les alarmes, les tendències, i com la informació que abans era mala de llegir al nagios ara la tenim de manera molt més usable i llegible. Com la configuració ha deixat de ser un malson i com tenim un món obert a la monitorització.

Nova pausa curteta per estirar cames. Ja prop de les 19:30 h per donar temps a Xisco (aka Zigazaga) per enllestir la seva presentació. Al pobre Xisco el vaig ginyar per fer un mix: xerrar de Raspberry Pi i de Tinc en una mateixa presentació. La xerrada de la Pi va ser un resum de la que vam fer fa unes setmanes a un conegut distribuïdor de material inoformàtic. Xisco se la va currar molt i jo pensava que era una llàstima no fer la presentació també al creantbits, això si, per complicar-li un poc més la vida li vaig demanar que l'ajuntàs amb una altra eina que a ca'n APSL ens ha facilitat la vida, el programari de gestió de xarxes privades virtuals anomenat Tinc. Xisco se'n va desfer molt bé, ens va presentar la Raspi, la serva filosofia i utilitats per passar després a explicar-nos els conceptes de les xarxes VPN i com Tinc implementava una estructura de xarxa (mesh) per crear xarxes VPN amb un mínim d'esforç i amb una gran capacitat d'adaptació.

Tot i que als voltats de les 20 h es va tancar l'aire condicionat vam quedar allà fins al final, un poc més suats, i al manco jo, pensant amb la quantitat de coses que havia après aquell dia. No és el mateix fer servir una eina que algú t'expliqui la seva visó que en té, el perquè es fa d'una manera i no d'una altra. Poder veure les butzes de Puppet, Coffescript, Check-mk, Raspberry i Tinc envoltat d'amics en el dia del sysadmin és una gran manera de passar un capvespre.

Moltes gràcies a tots els que vinguéreu. Em sap greu pels que quedàreu fora per mor de l'aforament de la sala, i moltes gràcies als nostres amics ponents, que van vèncer la por escènica per a compartir amb nosaltres els seus coneixements.

Fins la propera. Però aquesta vegada millor quedam quan no faci tanta calor! XD

PS:

La història al Twitter

En poder penjarem les presentacions.

blog comments powered by Disqus