El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Codi per fer-se la foto

L'altra dia vaig llegir una notícia que s'havia donat una subvenció a una empresa per a desenvolupar un programa que es posaria a disposició pública (no vaig aclarir si com a codi obert o no). Això se suposa que és una manera que tenen les administracions d'afavorir un sector donant-li part de la feina feta.

En principi no hi veig res dolent amb això. Com a partidari i defensor del codi lliure veig amb bons ulls que les administracions alliberin programari per a posar-ho a disposició de la societat, pel problema que li veig és que com moltes altres vegades les intencions no van acompanyades d'una visió i comprensió de què és el programari lliure i de com evoluciona.

En aquest cas, com en tants d'altres que promou l'administració, la tecnologia elegida pel concurs va ser Java-J2EE. Tecnologia que encara que estigui molt estesa en l'empresa pública, ja no ho està tant en petites i mitjanes empreses.

Una implementació de referència feta per a posar-la a disposició de les PIMES feta amb Java (o .Net) és una mala idea. Costa molt desplegar la tecnologia i fer-se amb el codi.

Per a que el programa alliberat pugui evolucionar i es faci servir, com hauria de ser l'objectiu principal, hem de preveure que el nivell d'entrada del programador ha de ser el més suau possible. És a dir, no s'ha de fer el programari pensant sols amb el client final, sinó pensar que el client serà el programador i per tant cal fer-li la feina fàcil.

Crec que és un dels motius del perquè els projectes Python (Rails o PHP) creixen de manera molt més ràpida que els projectes Java, per una par el llenguatge en sí fa que siguin molt més bons de programar, però a més la incorporació de nous programadors és molt més senzilla, ja que són llenguatges molt més bons de seguir si els comparam amb Java.

Les grans empreses, les que ja fan feina amb Java i tenen pressupost multimilionaris en programació el més probable és que si necessiten el programa que fa l'administració ja se'l facin o ja el tinguin fet. Les PIMES sols l'utilitzaran si hi ha programadors que li donin suport i en puguin fer el manteniment, i si aquest manteniment està a l'abast del seu pressupost. Fer-ho amb Java/.Net per la conveniència de l'administració no és més que un malbaratament de recursos, ja que el cost del suport que pugui donar un programador local en Java serà molt més gran i necessitarà molt més temps. Potser tan gran que no sortirà a compte a la PIME utilitzar la tecnologia.

Fer el mateix amb un llenguatge com a Python té l'avantatge de que la lectura del codi és tan clara que es pot portar a un altra llenguatge fàcilment, i que le modificacions i el nivell d'entrada per al programador local són més senzilles. La PIME és més probable que ho pugui pagar, és més senzill que tot o part del programa es pugui incorporar a altres aplicacions i fer-lo evolucionar.

Les bones intencions no basten, no és cosa de fer l'anunci i fer-se la foto, sinó que és important que la feina tingui continuïtat.

blog comments powered by Disqus