El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Ressenya de creant Bits al núvol

Tercera edició del creant bits, aquesta vegada amb un convidat d'excepció, Ricardo Galli, quen ens xerrà de como havien passat el meneame des d'una instal·lació clàssica a una configuració damunt Amazon AWS.

Com sabeu gràcies a la iniciativa del Parc Bit, a les empreses incubades com la nostra, APSL ens deixen disposar d'algunes sales per a les reunions, conferències, etc.

A les 14:15 aproximadament arribàrem al Parc Bit i la gent de seguretat ens obrí la sala. Deixàrem els portàtils i començarem a deixar llesta la sala. En Guillem, el tècnic, del Parc Bit i el personal de seguretat com sempre ens donaren totes les facilitats possibles, sense ells iniciatives com aquesta tampoc serien possibles.

L'aforament de les sales és limitat, però tot i estar un poc estrets i després de reordenar cadires i taules sortírem a menjar un poc. Entrepà ràpid i a les 15:30 a la sala a deixar les quatre coses que faltaven llestes: aigua, caramels i com no les gominolas que s'estan convertint en una tradició. Potser l'associació de dentistes i dietistes ens hauria de patrocinar alguna jornada, després de tot els durem molts clients! :)

Arriba Ricardo i comprovam que tot va bé. Vol fer l'experiment de fer streaming de video amb Ustream des del mòbil amb Android. Jo també havia fet experiments a casa amb el meu i es veia prou bé, però no n'estava del tot convinçut.

Al final podem configurar un "soport", mont un bastiment amb els seu mòbil amb una capseta per dur els disc dur portàtil. El disc dur fa de contrapès i la capsa té el tamany ideal, connectam el cable d'alimentació per USB al portàtil d'En Pau, que ens dona l'autonomia que necessitam sense tenir que passar allargadors per les taules.

La sala està plena, l'atenció és màxima, En Ricardo es un crack explicant i contant les coses. La gent pel twitter ens diu que l'streaming va prou bé. Fantàstic! Així ho podrem anar fent a propers actes.

La xerrada amb Ricardo no pot ser més interessants: aspectes tècnics, aspectes de configuració, exemples, aspectes econòmics i projeccions de futur.

Particularment de la xerrada he sortit amb idees addicionals:

  • fer servir un entorn al núvol com a entorn de desenvolupament i proves
  • entorn d'integració contínua. El Hudson per exemple permet distribuir la càrrega en molt de servidors. L'AWS ens permetria passar els tests d'integració amb un temps molt curt a un preu més que raonable.
  • Consolidació de servidors. A partir de 4 servidors dedicats (segons els meus càlculs) és econòmicament rentable anar cap al núvol, no hi ha pràcticament diferència de preu i l'escalabilitat i flexibilitat és molt gran.

Qued estorat de les capacitats de l'AWS, del ben pensat que està tot. Està fet per ser usable i provat en condicions reals, la de tenir que escalar un lloc web com Amazon. La gent d'Amazon ha convertit una despesa en un negoci. Ells haurien de tenir quelcom semblant a l'AWS per el seu propi lloc. Amb un cost marginal que supòs que deu ser molt baix han creat un negoci nou.

També me n'adon del que està passant: Ricardo ens està contant no tan sols com ho han muntat amb pels i senyals, sinó que a més ens diu les dificultats que ha tingut, els perquès de cada cosa i ens presenta els cost real del que paguen, desglossat amb cada concepte. No és gens habitual i és una cosa més que fa que la xerrada sigui tant interessant.

Acabam com a quatre hores després. La xerrada ha estat molt bé, hem après coses noves i ens hem divertit. Què més es pot demanar?

Gràcies a tots els que heu vingut al Parc Bit a compartir un horabaixa amb nosaltres, als voluntaris que ens han ajudat a muntar i desmuntar i a tots els que ens heu segui per Ustream i el twitter, i obviament moltes gràcies a Ricardo per ser així com és i compartir amb nosaltres la seva experiència.

Enllaços

El hashtag de la jornada ha estat #creabits o bé i gràcies al cromo de DZPM twetchat, el genèric és #creant_bits.

Els vídeos: video de la primera part i a video de la segona part i la presentació en pdf.

blog comments powered by Disqus