El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Alfresco Community Conference

El dia 22 d'aquest mes vàrem assistir a l'Event d'Alfresco Community Conference a Barcelona. Per a qui no ho conegui Alfresco és un DMS (Document Management System) lliure que ha agafat molta volada darrerament, encara que és un producte molt jove.

Per anar-hi agafàrem un vol molt prest, no eren encara les set del matí, i això vol dir aixecar-se a les cinc del matí. En favor de la gent d'Alfresco he de dir que les conferències varen ser prou interessants com per a mantenir-me despert, encara que no puc prometre que se m'escapàs el cap alguna que altra vegada.

A nivell organitzatiu les conferències varen estar molt bé: la sala molt ben preparada, amb traducció simultània fins i tot i la intendència (la teca) prou bona. Sols em va quedar el dubte de perquè un recinte amb capacitat amb tanta gent té uns excusats com els que té. Mai havia anat a un lloc on els tios fessin coa per anar al bany.

Punts anecdòtics a part, he de dir que vaig sortir força content de les conferències. Vàrem veure cap a on apunten les novetats d'Alfresco i de pas també es pogué veure cap a on desenvolupa la gent. Els d'Alfresco estan deixant els JSF, segons ells fan que les aplicacions siguin molt males de mantenir, i vàrem poder veure dues aplicacions, una feta per un desenvolupador independent i una altra oficial d'Alfresco, que tenien una cosa en comú: estar desenvolupades amb Extjs. Els d'Alfresco han fent una aposta molt forta per la comunicació de l'aplicació amb json, xml, rest, webdav, etc i segons vàrem poder veure han fet que sigui força fàcil poder publicar la informació en aquests formats.

Potser sigui autoconvenciment, però la cosa és que el tema del JSF no m'ha acabat de convèncer mai. Massa enrevessat i mal de mantenir, però és el que empreses com Oracle estan recomanant per fer el canvi tecnològic de Forms cap a la web, l'excusa és que hi ha dissenyadors visuals per JSF, però em fa por que amb l'excusa de la productivitat a l'hora de pintar pantalles s'estigui optant per una tecnologia que aviat quedarà obsoleta. La gent té tendència a anar cap a coses que agumenten la productivitat, deixen fer coses i els faciliten la vida, d'aquí que bastiments com Spring i Hibernate triomfin on els EJB varen fracassar.

La gent d'Alfresco pareix que ho veu clar i que s'estima més retirar-se ara i apostar cap a una altra tecnologia més mantenible per la capa de presentació. Potser va ser una de les millors conclusions que en vaig poder treure de la conferència.

blog comments powered by Disqus