El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Programa trinxera

Els anglosaxons són molt bons inventant nous termes per a fer referència a situacions típiques i expressar en poques paraules un concepte. En el món de la programació i projectes un dels que més m'agrada és de "pizza team", que descriu un equip de projecte d'un tamany adequat com per poder demanar una pizza quan hi ha hores extres a fer i no quedar amb gana.

No per això hem de deixar, però, que en tenguin l'exclusiva dels neologismes, així que aquí va la meva contribució: el programa trinxera.

El programa trinxera descriu aquell programa darrera del qual s'amaga un equip o una organització per tal d'impedir l'avanç de l'enemic. Qui és l'enemic és del tot irrellevant, potser una part de l'organització, un client, o els simples avanços tecnològics.

El programa trinxera es caracteritza per estar totalment acoblat, per la dificultat de saber per a un observador extern què fa el codi o perquè el programa fa el que fa. El programa és tan complexa que es requereix moltes vegades més feina saber el que fa que refer el codi de nou.

Per a que un programa trinxera sigui de qualitat a més ha de tenir moltes ramificacions, ha de ser un programa que faci de tot, que tant servesqui per gestionar l'empresa com per a enviar SMS. Cada necessitat que plantegi el client s'ha d'acabar lligant d'alguna manera amb el programa, d'una manera íntima i indissoluble, de tal manera que sigui impossible saber on comença un modul i on acaba un altre.

El programa trinxera es un gran devorador de recursos. Per la seva pròpia definició ha de ser totalment monolític i per a cada mòdul que se l'incorpora requerir més i més màquina. Com a bona trinxera ha de ser tortuós i amb molts llocs on amagar-se, de tal manera que si algun dia l'enemic es capaç d'entrar a la trinxera, se'l pugui estar esperant al proper racó per donar-li una sorpresa en forma de milers de línies de codi embullat i ineficient.

Per acabar de ser perfecte, el programa trinxera ha d'estar fet amb algun llenguatge obsolet, a ser possible mal de depurar i testejar, del qual sols els atrinxerats en saben algunes coses, no moltes, sols les justes per anar fent modificacions, però no les suficients com per a poder arribar mai a desfer el que s'ha creat.

blog comments powered by Disqus