El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Programant amb la WEB

En els temps dels llenguatges Turbo (Turbo Pasca, Turbo C, Turbo Basic) els programadors estàvem sols. Davant una situació d'enrocament el millor era anar a fer una volta, prendre un cafè, comentar-ho amb els companys i si així encara no es sol·lucionava la cosa millor tornar a començar de nou.

Record quan vaig compar una de les meves primeres llibreries de programació. Prometia integrar-se amb el meu llenguatge de programació (aleshores el Turbo Pascal 6.0) i accedir sense problemes als formats de bases de dades més populars. Malhauradament no va ser així, hi havia molts de problemes ja que la llibreria estava pensada per C i no acabava d'anar fina amb Pascal. Imaginau-vos les hores de proves infructuoses sense saber si estava fent quelcom malament o era una errada de la llibreria. Al final desesperat vaig escriure una carta al fabricant que dos mesos després em va enviar un joc de disquets amb la nova versió de la llibreria que arreglava aquell maleït problema.

Avui també ens podem trobar amb problemes semblants, però la diferència és que la comunicació és molt més fluïda. Davant una errada d'una llibreria o un programa podem mirar el codi font (jo ja no faig servir llibreries propietàries, gràcies!) o bé anar als cercadors i veure si algú té un problema com el nostre. Podem anar als fòrums i demanar, podem enviar un correu electrònic al desenvolupador,.. Segurament no haurem d'esperar dos mesos a saber alguna cosa del nostre problema, tant si té solució com si no en té.

També ha canviat molt el tema de la documentació i l'accés a la informació. Encara que a mi m'agraden els llibres de tota la vida no se m'acudiria de cap de les maneres imprimir-me tota una API d'un parell de centenars de pàgines i tampoc comprar algun llibre que el que fes fos llistar-me aquesta API. Ara un pot obtenir la informació directament de la xarxa, amb un navegador, utilitzar els cercadors per accedir al punt que ens interessa i veure exemples de com algú altre ha utilitzat aquella llibreria.

Que vols fer alguna cosa i no saps com fer-la? Google és el teu amic. Segurament trobaràs algú que ho ha fet. En alguns casos potser torbaràs idees de com fer el que vols però no estarà del tot desenvolupat. En aquests casos és bo documentar-ho i posar-ho a la xarxa. Les avantatges d'Internet sols ho són si segueix esssent un entorn lliure i col·laboratiu. La informació està allà perquè algú li ha posada i aquest algú ben bé podem ser nosaltres.

blog comments powered by Disqus