El blog de Trespams

[ x ]

Faig servir les cookies de Google Analytics per al control de visites i estadístiques..
És una pardalada, però la llei diu que us he d'avisar, ja veus. Així que si visitau aquest blog donau-vos per informats o sortiu ara mateix i netejau les cookies del vostre navegador. Si continuau llegint, suposaré que ja us està bé. Si vols saber com llevar les cookies del teu navegador: aquí ho pots trobar

De vacances

Bé, pareix que el canvi de responsabilitat a la feina té algunes coses bones: menys stress i mens responsabilitat. Això fa que em pugui agafar quinze dies de vacances seguits. Feia ja un grapat d'anys que no podia fer-ho i mira, em fa certa i·lusió. Aquest estiu ens visita el meu padrí jove, de València. Fa també un bon grapat d'anys que no el veig i em fa ganes. El fotut d'això, però és agafar les vacances a l'estiu: s'està tan bé a l'oficina amb l'aire condicionat! A més tradicionalment als negocis turístics els mesos d'estiu són mesos tranquils pels departaments de programació. Tot el que no s'hagi posat en marxa ja no s'hi posa, i es bona època per poder fer feina sense presió.

Tenc un grapat de coses pendents a fer aquest estiu, i com no pot ser d'altra manera la majoria quedaran fora fer. Si no hi ha manera de trobar ningú a l'estiu! Tothom és de vacances! Amb un poc de sort potser m'arribaran els dos llibres que vaig comanar a Amazon:


  • Professional Java Development with the Spring Framework

  • Ant: The Definitive Guide, 2nd Edition


Segons veig m'haurien d'arribar entre dia 2 i dia 9. Esperem que sigui més aviat que tard i tengui temps de pegar-los una bona llegida abans de començar a fer feina una altra vegada. Potser els hauria haver de demanat per correu urgent, però em sap greu pagar més pels transport que pels llibres i tot i això la broma em surt per prop de 60 Eur.

L'Spring és un bastiment que darrerament està agafant molta força, segons es diu és més potent que l'Struts, el bastiment MVC que faig servir actualment. El llibre ha sortit fa poc i promet ser un bon tutorial i una bona referència del bastiment, esper que sigui així. Tot i això no crec que canviï cap a Spring per ara: encara estic començant a controlar Struts i m'estim més dominar un poc més la tecnologia que tenc entre mans abans de decidir si és factible o bo canviar-la per una altra. Per ara els experiments a casa i amb gasosa.

El que segur que aprofitaré tant a la feina com a casa és l'Ant. Tothom en xerra molt bé d'aquest llibre i supòs que em servirà per millorar el coneixement que tenc d'aquesta potent eina. Ara per ara l'esteim fer servir per accelerar el procés de compilació/distribució/recàrrega de les aplicacions Java que feim. Ha resultat ser molt més còmode l'opció de l'Ant que els plugins que hi ha tipus Lomboz o MyEclipse que se n'encarreguen dels procés de distribució.

Amb el poc domini que tenc ara de l'Ant al manco ja em puc permetre de fer que els arxius build.xml que acompanyen a alguns exemples s'adaptin un poc més a les meves necessitats. Per exemple, copiant l'arxiu .war al directori on tenc instal·lat el Tomcat.

A tot el món que envolta el Java hi ha molt per llegir i aprendre, potser massa i tot, i la majoria de coses interessants es fan al voltant del codi obert: Struts, Hibernate, Ant, Quartz, Spring, Axis i Drools, per aquest ordre tenen per ara la meva atenció. Alguns com Struts i Hibernate ja els faig servir en aplicacions de producció, els altres tenen molts números per acabar integrats en alguna de les aplicacions que esteim fent.

Hibernate és un dels bastiments que més m'està agradant fer servir. El llibre Hibernate in Action es fantàstic, no ja per que explica del bastiment, com pel que explica dels problemes del model orientat a objectes quan es passa al model relacional. A més de tot això ens ha servit per descobrir algunes petites meravelles que potser no hagués descober fins molt més tard amagades dins la Web. Una d'aquestes petites meravelles és la capacitat que té de crear camps calculats dins la definició de l'arxiu XML de mapeig de les taules. Això fa que el POJO que es genera a partir d'aquest arxiu tengui el camp calculat com a una propietat més i que se pugui fer servir en les sentències HQL. L'altra meravella està també relacionada amb l'HQL, Hibernate et permet utilitzar un objecte com a contenidor del resultat d'una consulta. Així si esperam que una consulta tengui tres camps (numèric, data, cadena) podem crear una classe amb aquests atributs i utilitzar-la per a que Hibernate ens retorni una llista d'objectes d'aquesta classe com a resultat. Això estalvia moltes línees de codi i molts errors, ja que deixam de tractar amb matrius d'Object.

Resolt el problema de la persistència, amb la part d'Ajax (XMLRequest) que cada cop agafa més empenta i amb un conjunt de javascripts de codi obert potentíssims pel maneig de calendaris i edició de texte, veig cada cop més viable l'objectiu de realitzar vetaderes aplicacions web, riques en expresivitat i fines en requeriments de client. L'aplicació que estam desenvolupant a la feina comença a ser-ne un bon exemple. Estam substituïnt clients pesats (fets en Access) d'accés a les bases de dades per navegadors web sense que hi hagi pèrdua de rendiment a l'hora d'interactuar amb l'aplicatiu, i el que és millor, sense que a l'usuari li doni la sensació de que "abans podia fer més coses", més aviat passa tot el contrari.

Crec que totes aquestes novies capacitats de la web, totes les tecnologies i bastiments emergents han fet tornar a revifar el mercar dels desenvolupadors. Darrerament hi ha moltes ofertes per a programadors web, moltes per fer servir Java, menys per fer servir .net. Potser és el moment de plantejar-se algun canvi ...

blog comments powered by Disqus
<<<<<<< main/templates/puput/base.html ======= >>>>>>> main/templates/puput/base.html