El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Desenvolupant amb Java

L'anada a Londres va ser productiva. És bo poder parlar d'informàtica i programari lliure amb gent de la teva mateixa empresa, encara que sigui de països diferents. L'estada a Londres va coincidir amb la proclamació d'aquesta ciutat com a seu dels jocs olímpics del 2010, no ho vaig notar gaire de totes maneres, si no fos perquè ho posava els diaris ni ho hagués notat.

Em va anar d'unes hores no trobar-me amb l'embolic de l'atemptat. Vaig passar per una de les estacions afectades damunt les cinc de la tarda. Està clar que estadísticament això no és significatiu, ja que com jo milers de persones hi passaren el dia anterior, però fa pensar que davant una situació com aquestes tothom és una víctima indefensa. No arribaré a entendre mai el perquè d'aquestes barbàries i menys que es faci en nom d'un Deu. Això em referma amb el meu agnosticisme.

Aquests dies he estat jugant amb l'entorn Java i el G5. Pareix que la única alternativa viable per ara és fer servir el Netbeans 4.1. A l'Eclipse no hi ha manera de tenir un resaltat de sintaxi decent per jsp i molt menys l'ajuda i completat. Els pluggins no acaben de funcionar, ni JBooss ni Lomboz ni tampoc el de Sysdeo per fer anar el Tomcat des de l'entorn.

Al final he optat pel Netbeans que encara que no té un depurador tan potent com el de l'Eclipse ni tants de pluggins al manco funcina en el 90% de coses que vull fer: programació de POJOs, JSP i configuració d'arxius XML.

El que sí he notat és que ni Eclipse ni Netbeans es duen gaire bé amb el Tomcat 5.5. No sé si és la configuració especial que tinc o què, però la veritat és que el Tomcat 5.0.30 és molt més ràpid a l'hora de carregar i recarregar una aplicació que la versió 5.5, i no estam parlant de dècimes de segons, la diferència pot ser de varis minuts :O

Així que per ara desenvoluparé amb Netbeans i Tomcat 5. He configurat l'entorn per a que ho admeti, així que ara per ara ja sols em quedarà configurar el tema del JNDI i Hibernate. Ja tenc enllestida la part d'Struts i EL. En la part d'EL és curiós veure que els assistents de Netbeans encara venen amb la versió anterior de JSP i hi ha que personaltizar la capçalera de l'arxiu web.xml per a tenir accés a l'especificació JSP 2.0.

Per mi és important tenir activa la opció del Expression Languaje, ja que fa que no sigui necessàri posar codi java dins la capa de presentació. Amb això i el Velocity, la propera llibreria que vull mirar me crec que ja tendré la part de presentació llesta.

Una altra cosa que he notat per ara és que l'entorn de desenvolupament Java no està pensat per a PowerPC, o al manco no per als Macs que funcionen amb Linux. No sé si és la Fedora que està carregant molt la màquina o què, però la veritat és que hi trob molta diferència entre la màquina que faig servir a la feina, un Dell a 3 GHz i 1 Gb de RAM i el meu G5 de doble processador a 2 GHz. Guanya de molt la màquina Dell i a més puc fer servir el darrer JSDK. Pel que vull fer a casa el PPC ja em va bé, però si tingués que desenvolupar aplicacions Java a casa per viure tendria que passar a màquina AMD o Intel. Això sí la pantalla d'Apple no la canvio per la TFT que tenc a la feina, està clar que els preus no són comparables ;)

De totes maneres crec que en alguns departaments de programació encara es fa feina amb màquines velles o pantalles CRT de 17". No ho acab d'entendre jo a això: un programador que fa feina amb pocs recursos vol dir que perd molt del temps esperant a a que acabi una compilació, moguent una finestra d'aquí cap allà perquè no té espai per veure el depurador i el codi a la vegada, etc. Suposem que es perd mitja hora diaria amb això, i suposem que el cost mig és de 30 Eur/hora, els càlculs són molts bons de fer i surten al voltant dels 3600 Eur de pèrdua anual per l'empresai.

Si aquesta perdua d'invertís en bon material, que suposem que anam canviant cada dos anys, tindriem un guany adicional de 5200 Eur, més i tot en funció del que es pugui treure per l'equip antic. Ara multipliquem-ho per 10 programadors: 52.000 Eur!!! Divertit, veritat?

blog comments powered by Disqus