El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Resum del 2011

Ara que ja estam a punt d'acabar el 2011 faré el que toca fer per aquestes dates no és més que fer un resum de l'any que acaba i fer un poc d'avançament del que esper en el 2012.

Com bé sabeu, darrerament per mi parlar d'informàtica i feina és parlar d'APSL, el projecte que iniciàrem fa uns anys amb un grapat de socis, parlar de Python, de Django i de GNU-Linux.

APSL

El febrer de 2012 ja farà tres any de la posada en marxa del projecte APSL, que per qui no ho sap és l'acrònim d'Advanced Programming Solutions SL. El nom el pensarem a un dinar entre en Bernat, en Xus i jo mateix, a partir d'un domini de quatre lletres que vaig poder comprar gairebé de casualitat. Primer va ser el domini i després va ser el nom. Ara no record ben bé qui va proposar la versió final, però record clarament que en parlàvem amb Xus.

Sigui com sigui enguany ha suposat passar dels 2 membre amb que iniciàrem el 2010 a passar a quatre i tenir que canviar d'oficina, passant de la incubadora del Parc Bit a un despatx compartit a l'edifici NTIC del mateix parc.

De fet, gairebé es podria dir que hem acabat l'any amb 5 persones, ja que Xus s'ha incorporat como a freelance també al projecte.

El 2011 ha estat un any dur i divertit a la vegada. Hem tingut prou feina per mantenir-nos ocupats amb el que més ens agrada. Hem fet feina amb projectes grans, que implicaven a tot l'equip durant mesos. Però no tot han estat alegries, com per tot la crisi s'ha fet notar i els plaços de pagament s'han allargat algunes vegades fins a límits que particularment m'han fet passar més pena de l'habitual, i qui me coneix ja sap que sóc passador de pena de mena.

En la part de projectes estic molt satisfet de la feina que hem fet amb la gent d'e-comerce de Fiesta, l'encaix ha estat molt bo, i en aquests moment tenim la web que desitjava el client i a més corrent damunt Django com a CMS. Passaren de un gestor de continguts genèric de PHP a un gestor de continguts fet a mida de les seves necessitats. El canvi no va ser gens traumàtic i ens ha permès no tenir que dir "això no es pot fer" o "això durà molt de temps". Ens ho passam molt bé amb aquest projecte, tant pel client/amic com perquè tenim una gran llibertat per fer optimitzacions. La darrera ha estat l'actualització de Varnish a la darrera versió, amb plugins especials adaptats a les necessitats de Fiesta.

Encara que més petitó, també ens ho passàrem molt bé amb la web de Sa Talaia del mateix Fiesta, aquí perquè va suposar poder retirar una web feta en flash que hi havia i desenvolupar-la amb Django i jQuery. Unes fotografies magnífiques de l'hotel fan que sigui una web que crec que s'ho paga visitar, i ja no dic rec d'anar a l'hotel (llàstima que no m'hagi tocat la loteria).

També estic molt content de la col·laboració assolida amb Xavi i el seu equip en el desenvolupament de la plataforma Txerpa. Content pel que significa particpar en projectes emprenedors i pel muntatge tècnic que hi ha al darrera. La web de Txerpa ja pot donar una idea del que hi ha al darrera, però la part més important és la que no es veu, i que permet donar d'alta i gestionar els usuaris de l'aplicatiu i la seva interacció amb el sistema.

El projecte que s'inicià l'any passat de Globalbooking pareix que poc a poc es va consolidant. En Rafa, l'emprenedor que hi ha al capdavant del projecte és un caramull d'idees i periòdicament anam fent canvis a la web. També s'ha convertit en un amic i company de batalletes. Tant amb ell com amb l'equip de Jesús de Valadis fa molt bon fer feina. Una vegada més ens sentim molt lliures de proposar millores i optimitzacions cercant el millor pel seu negoci. Sé que insisteixo amb això de que proposis millores i que la gent se les escolti, però si heu fet feina per grans empreses sabreu que sovint això no és així. Per mi estar a APSL està significant a més d'un repte personal, una gran satisfacció en veure que pots aportar solucions.

A finals d'estiu llançarem propietarios online, una aplicació web destinada a la gestió de comunitats de propietaris, que decidírem fer al vaixell de tornada d'Eivissa. Obrirem un període de proves i dins el 2012 es començarà amb l'explotació comercial del producte amb col·laboració amb una altra empresa. És un projecte propi que esperam que sigui útil a molta gent i que ens ha permès fer feina provant noves idees a l'hora de programar.

El final del trimestre ha estat mogudet. Projectes que potser s'aniran concretant dins el 2012, molt d'ells lligats a emprenedors, tant en el sentit d'aquell qui creu en el projecte i es llança a l'aventura com projectes novedosos que volen posar en marxa empreses ja consolidades. M'encanten aquests tipus de projectes, sempre suposen un repte, hi ha molta cosa nova, molta implicació tecnològica. Són projectes en els que t'impliques molt personalment, en algun d'ells si l'economia m'ho permetés fins i tot seria capaç d'invertir-hi, però per ara ens hem de conformar en fer-lo el millor possible per a que puguin arribar bé a port.

Dels darrers projectes destacar un de molt divertit Regala unas vacaciones, va ser un mini-deathmarch que em va deixar fora pont, però on m'ho vaig passar molt bé, tant pel bon rollo amb el client com per la web en si mateixa. El projecte va suposar posar a prova una nova manera de generar pdfs que no havíem provat fins a les hores. Ideal per quan hi ha poc text i molt component gràfic. Miraré de parlar-ne en aquest blog.

El 2012 es presenta també mogudet, projectes en marxa que han de finalitzar dins el primer trimestre, projectes propis com el de Propietariosonline que volem dur endavant, i un projecte nou que es va perfilant a poc a poc gràcies a l'ajuda i els comentaris de gent com Sebas o Jordi. Volem posar en marxa un servei d'instal·lació i configuració d'equips per a l'explotació d'aplicacions web fet a mida de les necessitats de programadors, dissenyadors i clients. És a dir, enlloc d'anar a serveis de hosting tipus macdonals, anar al restaurant a la carta, configurant un servidor a la mida de l'aplicació, amb configuracions diferents depenent de l'aplicació o aplicacions que hagi de dur el servidor: configuracions per Django, per Rubi, per Drupal o Wordpress, ... Pens que pot ser un servei molt útil, però el temps dirà si té la resposta que esper.

No puc acabar el capítol APSL sense fer referència a la quantitat d'amics que ens van donant suport i que s'interessen pel que feim. Menció especial per la gent de l'Ibit que ens ha convidat als seus saraus, als quals sempre hi anam amb la màxima il·lusió. A amics com Pau, Benjamí, Ricardo, Marcos, Joan, Sebas, Jordi, Pep, Xus, Eugeni, Paco, Eduard, Suki, Bruno, Xisco, ... (me deix gent, segur) que de tant en tant s'han passat per l'oficina a fer un cafè i a compartir amb nosaltres penes i alegries. He comanat cafè per un grapat de mesos, ja sabeu que ca nostra és ca vostra. Moltes gràcies pel vostre suport amics!.

El 2012 ja veurem com anirà, com us dic, molts projectes a concretar, però després ja veurem. El que sí m'agradaria és poder consolidar bé el projecte APSL i d'una manera o d'altra poder anar aglutinant al voltant del projecte al tipus de gent que m'agrada: gent apassionada per la seva feina i pel codi lliure i la informàtica i amb unes ganes d'aprendre coses noves que no s'acaba mai.

Python i Django

Encara que mantenim aplicacions amb la versió 1.2 de Django ja desenvolupam les noves aplicacions amb la versió 1.3, fent us de les "generic class views" tant com podem, i de utilitats com crispy forms. Que Twitter alliberàs el seu bastiment css i utilitats com crispy han fet que desenvolupar aplicacions de backoffice sigui molt més senzill que abans.

Hem incorporat un bon grapat de llibreries i utilitats a la nostra borsa de programació durant el 2011. Una de les més interessants és Redis, una base de dades NoSQL que poc a poc va reemplaçant a Memcached en els nostres projectes i que ha resultat un complement ideal pel sistema de coes Celery.

Sentry ha resultat un complement ideal per a la monitorització de les web i la gestió dels error no controlats (que sempre n'hi ha). El django-constance ens ha anat fantàstic per a mantenir webs on es tenia que canviar la configuració molt ràpidament sense reiniciar, django-compressor ens ha permès arribar al plus de velocitat de descàrrega que necessitàvem en algunes aplicacions empaquetant css i javascript.

Al primer trimestre del 2012 ja es preveu que surti la versió 1.4 de Django. Hi ha força novetats però la majoria són correcció de bugs. La que més ens afectarà en positiu serà la possibilitat d'interncionalitzar els noms de les urls. Fins ara ho fèiem amb una utilitat apart. Encara que el soport per a la internacionalització de Django sempre ha estat molt bo, trob que li faltava aquesta part dins el nucli del bastiment per passar de ser bo a excel·lent.

Hi ha eines que s'han consolidat com a imprescindibles aquest 2011: south per a la migració d'estructures de dades, pip per a la insal·lació dels paquets associats a una aplicació, virtualenv i virtualenvwrapper per aïllar aplicacions dins el seu propi entorn i fabric, que hem configurat per a que el desplegament i actualitzacions sigui cosa de segons.

Al 2012 esperam molt més de Python i Django. Hem començat a desenvolupar webs per a dispositius mòbils i un dels propers projects ha d'estar adaptat a tablets. Això a més del repte del projecte ha suposat tenir que adquirir una tablet per hom, però sincerament crec que sols en necessitàvem l'excusa :D

Adéu al PPC

Feia estona que volia "jubilar" el PowerPC G5. És un ordenador que no m'ha donat el rendiment que m'esperava, la relació qualitat preu trob que ha estat força dolenta si la comparam amb un portàtil de la mateixa època. El rendiment de l'equip amb dos processadors i 3 Gb de RAM sempre ha estat molt per davall del rendiment d'un portàtil Dual Core amb 2 Gb de RAM.

Fa quinze dies el G5 va decidir que no es posava en marxa. No tenc ni idea del que li passa, però sospit que pot ser la fon d'alimentació, i això he llegit que pel cap baix eren 300 - 400 eur. Sumat a les ganes que li tenia varen motivar la renovació d'equip de casa, i com que la mitja de compra d'equips és d'un cada 6 anys, doncs ja he aprofitat per fer el canvi complet i posar-me dues pantalles planes de 24" que fan goig. Una oferta molt bona de Dell en té la culpa. L'ordinador és un T1600, potent, però que no m'està deixant molt satisfet pel renou que fa, es nota molt que està encès i el disc dur també és molt renouer.

Un amic al que li agraden molt els Range Rovers em va dir que la solució per a que un cotxe d'aquests no faci renou és posar-li uns altaveus més potents a l'equip de música. Potser m'hauré d'acostumar a fer el mateix amb l'ordinador i acostumar-me a fer feina amb els cascs de música posats, però la veritat és que m'esperava més per la qualitat d'equips a la que me tenia acostumat Dell.

I la joguina nova es diu Asus Transformer

Seguin la rocomanació de Sebas el meu tablet va ser un Asus transformer. La relació qualitat-preu és bona i per ara n'estic content. M'agradava molt també el Xoom, però això significava haver de comprar un portàtil addicional per als meus desplaçaments fora de l'Illa. El Latitude 2100 que tinc encara va bé, però amb 4 hores de durada de la bateria fa que tengui que anar carregat amb el transformador si vull llegir el correu sense passar pena.

L'Asus té una càmera pitjor que el Xoom i no té flash, però la incorporació del teclat i una durada d'unes 16 hores em van fer decidir-me. Soluciona tres problemes: tenir una tablet per a poder provar les apliciacions web, poder disposar d'un equivalent a una portàtil per escriure sense problemes i tenir una bateria amb una durada prou gran per no haver de passar pena.

Bones festes

I això és tot per ara, si no ens tornam a llegir al 2011 esper que passeu unes bones festes i un bon començament d'any. Gràcies per ser per aquí i passar l'estona amb mi. Esper que ens anirem retrobant tant per la xarxa com en persona. Volia dir en la vida real, però estic pensant que la xarxa és real i també ho són els amics que hi fas, si va bé ja ens coneixerem cara a cara i si no pot ser això no ha de servir d'excusa per minusvalorar la gent que coneixes mitjançant la web.

Acab, en serio,

BONES FESTES!!!!!

blog comments powered by Disqus