El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

onAIR2008

El dilluns vaig anar a la presentació de l'onairtour d'Adobe, on es presentava la tecnologia air i flex mitjançant un bon grapat de conferències.

L'organització va estar força bé, el comentari que ho resumeix seria el de "he estado en bodas peores" (en madrileny a l'original), ja que cada dues conferències hi havia sessió de tapeo.

De la part tecnològica doncs un sabor agredolç. Per una part una tecnologia que no saps ben bé si és oberta o tancada, si serà realment multiplataforma de bon de veres o sols lligada a uns sistemes operatius concrets, i per l'altra tens el veure que per certes aplicacions el que es presentava tenia moltes possibilitats.

La idea en sí és bona i crec que Adobe ha fet un bon ús de les possibilitats de webkit. El problema és que ja sabem com les gasta aquesta empresa i jo sóc un bon exemple, ja que no hi ha visor de flash per Linux PPC, així que per molt interessant que em paregui la tecnologia ara per ara ni és del tot lliure ni és totalment multiplataforma.

Per una altra banda, les APIs pel que digueren encara estan força verdes, amb molts canvis d'una versió a un altre.

La idea d'Adobe és que la gent pugui aprofitar els seus coneixements de Javascript per fer aplicacions d'escriptori i fins i tot fer aplicacions que puguin fer feina desconectats de la web i això mateix és el que pretén també Google amb Gears, així que ens esperen temps interessant en aquesta tecnologia.

El problema que hi veig en tot això és que s'està tornant a reinventant la roda. Ara el cool és fer aplicacions d'escriptori programant amb Javascript. Què voleu que us digui, si tenc que fer una aplicació d'escriptori multiplataforma ara per ara pegaré a Python i les pyQt o les wx. Si a més la vull per web, doncs ja n'hem de parlar un poc més, però no crec que l'objectiu final sigui fer aplicacions client-servidor en Javascript.

Aquest tipus de tecnologia segur que té grans avantatges si la teva aplicació ha de permetre't poder fer feina desconnectat de la web. L'emperò és que cada vegada la gent viu connectada i no desconnectada, de manera que la necessitat de tecnologies d'aquest estil cada vegada serà menor.

L'altra "novetat" és que air ens permetrà accedir directament a la màquina de l'usuari, se suposa que amb totes les precaucions (signat de certificats - pagant clar). Coneixent l'usuari mig, que no llegeix els diàlegs i es limita al "siguiente-siguiente", doncs supòs que d'aquí poquet podrem veure els primers virus escrits en javascript per air.

En definitiva, una presentació molt bona, una organització excel·lent, unes cadires que te deixaven el cul que no sabies si era teu i una tecnologia que té coses bones, però que ara per ara no me mereix prou confiança com per a recomenar-la.

blog comments powered by Disqus