El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Si és dolent t'ho recomano

"Si és dolent t'ho recomano " és el títol d'un llibre d'Steven Johnson que he estat llegint aquests dies.

Al llarg de 262 planes Johnson ens va exposant la seva teoría de com gràcies al que normalment s'anomena com a "cultura de masses" la gent ha anant desenvolupant la seva intel·ligència, de manera que en terme mig, el comú de la gent puntua millor en els tests d'intel·ligència del que ho farien mig segle abans.

Johnson anomena a aquest efecte "la corba del Dormilega" en referència a una película de Woody Allen, The Sleeper. Johnson diu que els videojocs, les trames de les nostres sèries preferides, els realities, ... s'han fet tant complexos de seguir que la gent està desenvolupant els mitjans intel·lectuals per a aconseguir-ho gairebé sense adonar-se.

Les sèries de trames molt simples han deixat pas a sèries com a Lost, 24 o Los Simpsons, amb múltiples trames i referències amagades que el lector ha de descobrir. Els videojocs han passa del comecocos a completes aventures gràfiques on el jugador ha d'anar descobrint i resolent enigmes.

Aquest camí cap a la complexitat fa que els nostres serveix s'estiguin entrenant cada cop més en la resolució de problemes, en com s'estableixen relacions causa efecte o interaccions socials entre els personatges. Els productes de consum que abans estaven destinats a una minoria ara poden ser consumits i entesos per una gran majoria.

És un llibre força interessant, amb múltiples referències a videojocs i series antigues i noves que poden despistar un poc a la generació més jove. Les conclusions al meu parer són molt encertades. L'efecte global de la comunicació de masses, dels videojocs complexos, d'Internet i les noves tecnologies és que fa al conjunt de la societat cada cop més intel·ligent i formada, més capaç de resoldre problemes gràcies a que el cervell està cada cop més entrenat i reb més més estímuls cap a aquesta direcció. Sols el fet de que jo hagi escrit aquest apunt i que hi hagi gent que ho estigui llegint ja és un exemple de com els nous mitjans ens han permès interaccions reservades dècades abans sols a l'elit intel·lectual i/o econòmica.

Lectura recomanable pel tipus de temàtica i la visió que dóna, allunyada dels tòpics habituals.

Fitxa tècnica Si és dolent t'ho recomano Steven Johnson Ed. La Campana ISBN 978-84-96735-25-5

blog comments powered by Disqus