El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Cloud Application Architectures

Avui he acabat de llegir "Cloud Application Architectures" de George Reese. Un llibre que no arriba a 190 planes però que està ple de consells damunt el que és l'arquitectura d'aplicacions al núvol.

La visió del llibre no és tant per tècnics com per a gestor d'IT que s'atraquen a aquest tipus d'arquitectura de desplegament. Basant-se sobretot en AWS Reese presenta l'AWS d'Amazon i la conveniència d'estar o no al núvol.

No entra en com configurar tal o qual cosa, sinó que entra en temes tals com els cost d'estar al núvol, el retorn de la inversió i el que hem de considerar abans de moure'ns cap allà. Avantatges i inconvenients.

Tracta també aspectes com la seguretat a AWS (donant molts bons consells, per cert), recuperació de desastres i entra un poc de passada en el dimensionament de l'arquitectura (el capacity planning) de la nostra aplicació.

És un llibre força entretingut que es devora amb rapidesa i també tremendament útil per tenir una visió de conjunt del que representa posar les nostres aplicacions al núvol.

L'altra dia algú deia que amb el núvol s'acabarien les feines de la gent de sistemes. Fent una llegida al llibre de Reese te n'adones que la feina no tan sols no s'acabarà, sinó que serà tant o més important que ara. Poder definir la capacitat adequada al nostre sistema, tenir un bon pla de contingència, còpies, encriptació de la informació, scripts d'aturada automàtics, de desplegament, control de la demanda, ... Feines que són necessàries i que s'han de fer també, de manera diferent de com se feien les coses.

Poder instal·lar un sistema operatiu a una màquina nova és trivial. El que se necessitarà son gent de sistemes que conegui els aspectes econòmics de desplegar aplicacions al núvol, ser capaç de definir scripts per automatitzar tasques, respondre a caigudes ràpidament, etc. etc. El que sí pareix que es necessitarà és gent potser d'un perfil concret: professionals de sistemes que sàpiguen programar, que estiguin còmodes amb una línia de comandes i que entenguin les implicacions econòmiques i de seguretat del que estan fent al núvol.

Llibre totalment recomanable doncs!

Fitxa tècnica:

Cloud Application Architectures George Reese Ed. O'Reilly ISBN 978-0-596-15636-7

Per cert, aprofitant que ara ho record, pos també els llibres que va recomanar Ricardo al darrer creant bits.

  • Daemon, Daniel Suarez
  • Freedom (TM) de Daniel Suarez
  • Hight Performance MySQL de Arjen Lentz
  • The Big Switch de Nicholas Carr
blog comments powered by Disqus