El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Aquest 2009 s'acaba

El 2009 ja gairebé s'ha acabat, així que com és habitual convé fer un poc de recapitulació del que ha estat l'any 2009 i definir el que esper del 2010.

Trespams

Sense haver acabat l'any aquest és l'apunt que fa 77, això vol dir que ha estat un any prou constant en el que és la publicació d'apunts en el blog, . M'agrada escriure, em relaxa i em permet posar idees en clar. Si a més aquests posts serveixen a algú més, encara que sols sigui per passar l'estona, crec que s'ho paga el petit esforç de posar-se davant l'ordinador i teclejar.

En aquest moments Trespams té uns 900 visitants més o manco habituals. D'aquest n'he pogut desvirtualtitzar un tant per cent molt petit, potser un 10%, alguns han deixat comentaris i hem pogut mantenir converses virtuals tant pel blog, correu o Twitter. Per mi és una de les experiències més gratificants del blog: poder compartir idees i pensaments amb comunicació bidireccional.

Des del principi el blog ha estat per mi essencial a l'hora de posar en ordre les meves idees i dèries. La gestió de projectes, la gestió d'equips de programació, l'estimació de projectes de programari, Python i Django. Tot sempre amb un fil conductor comú: el programari lliure.

El blog vol ser també part de la meva petita aportació al moviment del programari lliure. Programari lliure per mi significa no sols compartir codi, sinó compartir idees de com podem crear i gestionar aquest codi, eines, idees, ... El coneixement ha de fluir per a que tots com a societat ens en puguem beneficiar.

Python i Django

Per Python i Django també ha estat un bon any. Ha sortit l'esperada versió 3 de Python i Django ha assolit una velocitat de creuer que el consolida com un dels bastiments de referència en la programació web moderna. La llista de Django té uns 15.000 subscriptors, al repositori de projectes de Python, PyPi hi ha una cinquantena de projectes i actualitzacions de projectes diàriament.

Esper que el 2010 torni a ser un any Python, projectes com PyPy i Unladen Swallow poden donar encara més empenta a aquest fantàstic llenguatge. Esperem que l'onada Python arribi també a les empreses per a que tots ens puguem gaudir d'una programació més clara, mantenible i sobretot divertida, on el llenguatge no sigui un condicionant sinó un vehicle per a la creació de programes i la generació de valor per al negoci i en definitiva per a la societat.

Pel 2010 l'objectiu és anar creant més exemples a Appfusedjango, millorar-ne la documentació amb Sphinx. Voldria també millorar el codi d'aquest blog, fer-lo més accessible als dispositius mòbils. M'agradaria poder fer aportacions al projecte Basie, un projecte amb el qual he pogut coneixer noves formes de col·laboració, de control del codi, d'eines, nova gent.

Tot això farcit d'apunts en aquest blog, com a manera de presentar el que m'agrada, d'animar a la gent a participar, i com ja he dit, com a manera d'ordenar les meves pròpies idees. Es presenta doncs un any 2010 força interessant.

Creant Bits

Creant bits és la demostració del que es pot fer quan les idees es converteixen en accions. Un petit comentari al Twitter i la col·laboració de molta gent va fer possible que una vintena de persones ens trobàssim al Parc Bit per parlar de tecnologia, de Python i de Django.

La meva intenció és repetir-ho al llarg del 2010 i més si tenim disponibilitat de Sala. En aquests moments i baix el paraigües d'APSL tenim accés a les sales de formació del Parc Bit i convé aprofitar-ho. Quan no hi tenguem accés ja veurem que feim, però m'agradaria que fos quelcom que anàs perdurant en el temps fins que el cos aguanti i la gent no es cansi.

L'altra dia per un comentari que vaig fer al Twitter d'un curs de Python se'm va demanar si Creant Bits seguiria essent gratuït. La resposta es sí, Creant Bits és una aportació al moviment del programari lliure, com ho poden ser alguns dels apunts del blog, o altres projectes en els particip. No crec que es pugin considerar cursos en el sentit que l'objectiu del Creants Bits no és que la gent surti amb un coneixement profund de la tecnologia, sinó el de presentar el que es pot fer, parlar, reunir-nos i animar a la gent a provar coses, donant-los el primer impuls.

Els cursos sí que els cobr. Quan una empres em demana un curs de Python i Django els objectius és que la gent que participi surti amb un domini del temari que els faci ser productius una vegada acabat el curs. Són moltes hores de curs i moltes hores de preparació per la meva part. L'horari del curs, la localització i els assistents són responsabilitat de l'empresa que em contracta i és aquesta qui fitxa els objectius.

A Creant Bits ens reunim amics i coneguts, gent que ja ens coneixem de manera física i virtual o que tenim ganes de conèixer-nos, amb ganes d'aprendre coses i relacionar-nos. Potser al llarg del temps i amb diferents trobades la gent que participa es veurà amb un coneixements semblants als que tindria amb un curs formal, però això serà tant per l'impuls de la xerrada com per la seva iniciativa personal, i això crec que és la diferència fonamental amb un curs. A un curs vols que la gent surti preparada amb tants coneixements com sigui possible en un temps raonable, a una trobada com Creant Bit a mi el que m'agradaria és que la gent sortís amb motivació per poder començar, amb una petita llum a la foscor, que permeti, amb el seu esforça personal, avançar en el món del programari.

M'estic extenent molt amb aquest tros, però és que veure tanta gent reunida perquè sí per mi ha estat molt important, ja que ha representat passar del món de les idees al món de l'acció, del món de les intencions als fets. L'injecció de moral per mi (i esper que per als participants) ha estat grandiosa i tenc ganes de repetir l'experiència al 2010.

APSL

Al 2009 hem consolidat APSL, l'empresa de la que són CEO i soci. És una empresa atípica, feta a la nostra manera d'entendre els projectes, amb l'ètica al davant, sense voler tenir clients captius sinó essent-ne col·laboradors. Volem fer partíceps a les empreses del que significa el programari lliure, de com les coses es poden fer d'una altra manera fins i tot amb els pressuposts.

Estam intentant rompre amb la idea de pressuposts tancats per a projectes de programari. Creïem amb la idea de que el pressupost inicial ha de ser orientatiu, que després el que importa és que el programa que s'entregui representi el que necessiti l'empresa, que no és necessàriament el que l'empresa vol a l'inici del projecte.

No és una tasca senzilla, representa canviar un poc les regles del joc. Actualment les negociacions d'un projecte sempre estan encaminades a que el risc del projecte ho assumeixi una de les parts. El client intenta que sigui l'empesa desenvolupadora la que assumesqui el risc intentant tancar el mínim possible. L'empresa de programació intentant minimitzar el risc mirant de tancar-ho tot i de protegir-se en el pressupost. És una situació un tant perversa, en la qual tothom hi perd en un moment o l'altra, com en una ruleta russa.

Tot projecte té un risc i aquest hauria de ser compartit i minimitzat. Creim amb la idea d'Scrum com a metodologia de desenvolupament i com a manera de facturar a un projecte. El client assumeix un cert risc: el pagament anticipat d'una quantitat i l'empresa n'assumeix un altre: que l'empresa en qualsevol fita del projecte pugui tancar-lo, dient que el que té ja és el que volia o donar-lo a un altre proveïdor.

El 2010 m'agradaria que fos un any de creixement per APSL perquè voldria dir que aquesta filosofia de treball i gestió ha estat entesa, que una altra manera d'entendre la relació empresa-client és possible.

Gestió de projectes

A 2010 m'agradaria aprofundir en el tema de l'estimació de projectes des d'un punt de vista col·laboratiu. Una de les mancances que tenim com a col·lectiu és que estam massa encaixonats dins la nostra manera de veure les coses, potser sense tenir massa idea del mercat. Són les nostres estimacions raonables? Són les nostres maneres de pressupostar adients? Som competitius? Podem fer alguna cosa per millorar les nostres estimacions?

Crec que es un punt amb la cooperació hi té molt a dir. On podem col·laborar explicant projectes, explicant el perquè de les valoracions i el temps total, per a que serveixin de referència. També es podrien organitzar sessions d'estimació àgil, amb Planning poker estimation. És una idea a la que estic donant voltes però que encara no sé molt bé com organitzar.

També m'agradaria posar en marxa algun tipus de projecte col·laboratiu local, potser lligat al Creant Bits, que servesqui no sols per aprendre sinó també per tenir un producte que pugui beneficiar-nos a tots.

Moltes idees i molts projectes que m'agradaria fer. Tot això s'ha d'acompassar necessàriament amb la dedicació a la família, amb els projectes alimenticis i amb altres projectes que no estan lligats a la informàtica que m'agradaria assolir. Per exemple, no tenc cap coneixement de llenguatge musical, i és una cosa que des de fa anys m'agradaria aprendre. Potser el 2010 serà l'any...

L'any de la crisi

El 2009 passarà per ser l'any de la crisi, però tot i això crec que hem viscut temps interessants. El problema amb la famosa crisi és que tot s'ha enlentit, és com si haguéssim perdut un any, estant a l'expectativa, a veure-les venir. Per mi aquesta expectativa ha estat doble, ja que en hem trobat amb la fusió de TUIE i Hotelbeds, amb la qual cosa molts projectes s'ha paralitzat a l'espera del que passaria.

Com es diu "qui espera desespera", però crec que no ha estat el cas. La sensació de pèrdua de temps és intensa, però tot i això projectes com APSL, el Creant Bits, els passejos amb els nins amb bicicleta i els amics del Twitter no em queda la sensació d'any perdut, sinó d'any de reflexió, de tenir temps de descobrir coses noves i punts de vista diferents.

Encara que molts (la majoria) de pressuposts presentats encara estan al caixó d'algú, poder parlar amb els clients crec que m'ha enriquit com a persona, no des del punt de vista econòmic, però si des del punt de vista espiritual i tot suma!.

Com sempre un espera que l'any que començarà serà millor que l'anterior. Sigui com sigui serà també un any interessant de viure.

blog comments powered by Disqus