El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Sotfware Estimation, d’Steve McConnell

Avui he acabat el darrer capítol del llibre d'Steve McConnell. El llibre prometia i he de dir que no està malament. Recull els conceptes bàsics de l'estimació de projectes i dóna molta bibliografia i temes per a aprofundir en els conceptes en els que McConnell sols entra de passada.

El llibre, a l'estil dels millors de McConnell es bo de llegir, i en aquest pareix que ha evitat entrar en fórmules o la part més dura de l'estadística, com si li fes un poc de por l'adagi de que per a cada fórmula perdria un lector. Això li lleva un poc de profunditat al llibre, però les referències incloses al manco poden servir de guia al lector que vulgui aprofundir més en aquests temes.

El llibre toca tots els grans temes de l'estimació de projectes, però no entre en profunditat a tocar cap metodologia, ni punts funció, ni estimació per casos d'ús, ni Mark II o Cocomo 2, per exemple. El que sí entra és en distingir els distints tipus d'estimació: de tamany, de l'esforç i de temps, posant de rellevància la relació que hi ha entre ells (que no són ni molt manco lineals). Algunes de les idees i gràfiques que hi ha al llibre mereixeran una lectura més detallada i segurament un apunt, ja que tenen implicacions interessants, com per exemple la del tamany òptim d'un equip de desenvolupament.

També és bo saber quin es l'abast del llibre de McConnell. Els mètodes d'estimació que presenta no serveixen ni per projectes petits ni per projectes de mil·lions de línies de codi. L'aplicabilitat de les tècniques que es presenten està limitada a projectes en el rang que va entre les desenes de milers de líness de codi i els pocs centenars de milers de línies.

En definitiva, garebé de tres-centes planes de lectura entretinguda, amb dades amb les que reflexionar i treballar, però que s'ha de complementar amb altres llibres de l'autor i l'estudi en més profunditat d'alguna metodologia d'estimació, després de tot, com McConnell mateix recomana, no és bo sols limitar-se a una única estimació i en aquest cas a un sol autor.

blog comments powered by Disqus