El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Propòsits pel 2008

El 2007 ja fa les darreres i és temps de recapitulació i de pensar en quins són o poden ser els objectius pel 2008. La llista de propòsits convé que no sigui massa llarga, ja diuen que qui molt abraça poc estreny, però sí que convé que sigui ambiciosa, que motivi a fer coses.

Per mi el 2007 ha estat potser un any que podríem classificar de transició, han passat moltes coses i una de les més importants, que afecta a l'estabilitat laboral tindrà continuïtat dins el 2008 (esper!), dins l'àmbit tècnic el 2007 ens va permetre definir com seria l'arquitectura que volem utilitzar, i que també esperam que exploti dins el 2008. Supòs que per més d'un també ho haurà estat de transició, no oblidem que el 2007 ha estat any electoral i al Govern de les Illes i a molts d'ajuntaments s'ha canviat de color polític.

A la feina aquest 2007 ha estat mogudet, bàssicament per dos motius importants:

  • Canvi de director financer. Encara que sóc una persona prou oberta als canvis aquest no ho vaig acabar d'entendre. Potser tenc massa implicació personal a l'assumpte, ja que a l'anterior director el coneixia des de feia temps i el tenc per una de les persones més íntegres, treballadores i amb una visió de les coses molt clara que conec. Els anys que he estat treballant amb ell n'he après molt, moltíssim, de com gestionar, de cultivar un esperit crític, de com es pot discrepar, discutir solucions i arribar a enteses... La relació d'amistat segueix i seguirà, però enyor la seva manera de fer les coses.
  • Fusió amb First Choice. Segurament és una de les coses que més ha condicionat la feina dels darrers mesos. Pareix que entre els empleats de les dues bandes hi ha poca informació damunt el que pot passar i de les implicacions que això pot tenir a curt plaç. Com he dit abans el 2007 és de transició, sobretot perquè la gent està a l'espera de que les coses es defineixin al 2008.

A la part tècnica el 2007 ha suposat la consolidació de la feina amb Python i Django, consolidació que ha donat fruits dins el 2007 en forma de webs per l'empresa i fetes particularment i que esper que en doni molts més dins el 2008. Django ara per ara ja té gairebé tot el que necessit per fer el tipus d'aplicacions web que m'agraden. També el 2007 ha estat l'any del llançament de dos RIAs importants: Extjs 2.0 i Dojo. Encara que hi havia versions anteriors, la versió d'Extjs suposa poder fer aplicacions web on la part de presentació està gestionada per javascript. La combinació d'Extjs i Django és molt bona. Al 2007 hem començat a gratar a les possibilitats que té aquesta combinació, i esper que puguem veure aplicacions web realment espectaculars dins el 2008.

Pel 2008 tenc dos projectes que m'agradaria que prenguessin tota l'embranzida per fer-los una realitat: apsl i el nou blog de trespams.

apsl és un grup de desenvolupament web. Al 2007 hem començat a definir-ho i crear-ne la infraestructura, a poc a poc segons el temps i la feina ho deixaven fer. Parteix de la idea que el desenvolupament web actual i futur no és sols cosa del dissenyador o programador solitari, sinó que es necessita ja tot un conjunt de gent que treballi junta per aconseguir webs i aplicacions webs que sigui accessibles tant a les persones com als cercadors, sense oblidar que tot això necessita tota una estructura d'entorns de desenvolupament i producció que no se pot deixar de banda. I també en la idea de que els projectes, com passa en el programari lliure, poden avançar sense tenir que tenir a la gent fermada a una oficina, que el teletreball, amb petites dosis de presencialitat, serveix ben igual per dur a terme projectes i que aquest són tant o més controlables que si tens la gent a una oficina.

El nom pot ser tant "agrupació de programadors en software lliure", "advanced programming solutions on linux" o senzillament pensar que és un domini de quatre lletres, bo de recordar i de dir, que és fonamentalment com va sortir :) apsl vol servir també de marca paraigua, de manera que es pugui donar suport logístic i administratius a desenvolupadors, dissenyadors i tècnics que d'altra manera es poden trobar sols i sobrecarregats de feina que no els agrada. Moltes vegades he sentit parlar a companys de que feina mesos que havien d'haver presentat una factura a un client, de que no tenen temps de fer un pressupost, etc. És a dir, proporcionant la capa d'abstracció de la que parla Joel i al mateix temps no condicionar la llibertat que dona poder triar ells projectes en els que fas feina.

Al 2007 ens hem concentrat en crear l'estructura tècnica i legal necessària per donar suport a la idea: s'ha creat la web, s'ha definit el logo i la papereria necessària, s'han posat en marxa i configurat els servidors amb els serveis necessàris: apache, django, python, php, subversion, trac, correu, ldap, etc. etc. etc. mirant que tot pugui escalar fins allà on volguem i puguem. Al 2007 s'ha registrat la marca i el logo i iniciats els altres tràmits burocràtics. El tema de la marca era fonamental, ja que es vol basar tot el model de negoci en Internet, i la marca ha de ser un dels principals actius, i a la vegada és un dels temes més complexes, ja que el registre duu força temps, des de fa unes poques setmanes la marca ha estat definitivament reconeguda i concedida, així que el projecte té al manco les bases necessàries per començar.

Al 2008 m'agradaria poder consolidar el projecte: trobar prou finançament pel projecte que el permeti créixer, donar-lo a conèixer al teixit empresarial i començar a captar projectes importants que puguin determinar-ne la viabilitat. Els fonaments estan posats, crec que la idea és bona i necessària, el model de negoci pot funcionar i ara sols es cosa de poder dedicar-hi més temps per anar creant-ne l'estructura.

Del nou blog de trespams dir que la idea és substituir el Wordpress per un basat en Blogmaker, o el que és el mateix en Python i Django. Wordpress està molt bé, pero vull quelcom més, alguna cosa de la qual en pugui controlar les butzes i fer afegitons així com jo vulgui. Segurament amb Wordpress es pot fer, però vull que el blog es convertesqui també en un projecte mascota i per això n'he de poder controlar totalment el codi i el contingut.

En aquests moments la cosa ja està molt avançada, he creat un projecte a Google anomenat trespams, de manera que si algú vol mirar el codi, o fins i tot afegir-se al projecte ho podrà fer. Està completament basat en Blogmaker per ara, però l'he anat modificant per a que sigui l'aplicació en lloc d'un afegitó d'una web, adaptant-ho a la branca de desenvolupament de subversion de Django i modificant plantilles i codi relatius a la internacionalització. La idea és anar incorporant les correccions d'errors i codi no estrictament lligat a trespams a Blogmaker, però sense sacrificar la llibertat que em doni poder mantenir la meva versió del codi.

La conversió d'articles ja està acabada, els permalinks de Wordpress, comentaris i tracbacks es mantenen prou be. Les categories són un petit problema, però les he substituït per tags i la cosa pareix que funciona. Encara queda molta cosa a fer, però esper que al manco la part principal del blog pugui estar llesta a finals de gener del 2008, i a partir d'aquí anar publicant ja els pots directament contra el nou sistema.

Dos objectius ambiciosos, cada un en la seva pròpia mesura, un més social i econòmic, l'altra més tècnic i personal però amb la mateixa característica, el desig de que ambdós projectes puguin tenir èxit dins el 2008.

blog comments powered by Disqus