El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

LUGs 2.0

L'altre dia parlàvem amb la gent de Bulma damunt el paper que els LUGs com el nostre han de tenir a l'actualitat, on les qüestions tècniques relatives a la instal·lació d'aplicacions, al how-to del sistema operatiu, etc. han quedat gairebé superades per l'aparició de distribucions com Ubuntu que fan que la tasca d'instal·lació del sistema sigui trivial, i que a més mantenen una infraestructura de documentació i suport important.

Els LUGs com Bulma a més de la tasca de suport i documentació, oferíen als seus socis i redactors la possibilitat de poder expresar-se, en un espai comú. Això fa un grapat d'anys, amb preus de alotjament que anaven per megabyte, la capacitat de poder fer divulgació sense malmetre la propia economia, era un valor afegit dels LUGs que no podem deixar de banda.

Ara el preu dels servidors virtuals, amb Gigabytes d'espai no va més enllà dels pocs euros mensuals, no és gens difícil trobar allotjament gratuït amb prou ampla de banda i espai per poder montar un blog o una aplicació. La possibilitat a més de poder opinar de temes que van més enllà de l'objectiu social del LUG fa que els blogs hagin substituït als LUGs com a eines d'opinió.

Els LUGs s'han de tornar a reinventar, perquè l'objectiu social és encara viu: transmetre els valors del programari lliure, el valors de compartir, el valor del codi com a mecanisme de transmissió  del coneixement. A més els LUGs com a organitzacions tenen la vessant social de posar en contacte gent amb inquietuds semblants, l'aspecte de relació social, de poder parlar amb gent cara a cara en quedades i reunions vàries, ... És tot un potencial humà i tècnic que no es pot deixar perdre.

Donat que s'ha superat l'època de LUGs com a ajuda a la instal·lació, podem anar un pas més enllà i fer que els LUGs es convertesquin més en eines de divulgació i aprenentatge. Per una part potenciant les trobades amb estudiants d'informàtica, com les conferències periòdiques als instituts que fa Bulma, amb els professionals amb jornades i participació amb fòrums. Però podem anar un poc més enllà i començar a contribuir al món del programari lliure desenvolupant aplicacions.

La tasca de desenvolupament, a més de tenir com a producte un programa lliure, té un altra vessant important, la de introduir pràctiques de desenvolupament en grup, tècniques de desenvolupament, la de demostrar com es pot desenvolupar programari en un entorn obert. Això ja es pot fer amb els projectes que hi ha escampats arreu, però la possibilitat de rebre el recolzament de proximitat que pot donar un LUG fa que aquesta experiència pugui ser molt més fàcil que incorporar-se a un projecte ja en marxa que es fa a milers de kilòmetres.

Per mi doncs, els LUGs poden reconvertir-se en grups de suport a la programació, donant suport tècnic i humà al desenvolupament de projectes lliures, no sols per a treure programes, sinó per atracar la gent cap el món del programari. I això vol dir ajuntar tècnics, programadors, dissenyadors, testejadors i traductors, és a dir, a l'igual que l'etapa anterior, s'atraca el programari a tothom, i tohom hi pot contribuir, ja que si no pot desenvolupar sempre pot provar o crear la documentació. El factor diferencial de la proximitat i de la relació social marca la diferència entre el LUG i el afegir-se a un projecte del qual no es coneixen els membres. El LUG seria la porta d'entrada al desenvolupament i contribució al programari lliure de la mateixa manera que ho va ser quan el problema era fer la instal·lació del sistema operatiu.

blog comments powered by Disqus