El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

FUDs als CMS

Estic subscrit a un lloc d'aquests de comunitats virtuals anomenat XING, no és cap cosa de l'altra món, però té una interfície que està prou bé. El seu model de negoci es basa en serveis de pagament opcionals i alguns d'ells l'invaliden un poc com a comunitat vitual, especialment si no et deixa estar en contacte amb la gent per e-mail si no pagues, però té de positiu que pràcticament no hi ha spam.

El sistema té un sistema de fòrums que es poden crear prèvia aprovació d'algun administrador de XING. Un dels fòrums de recent creació és el "Foro de gestión de contenidos Web". Com que és un tema que m'interessa professionalment hi vaig anar a fer una ullada.

Tot just després del missatge de presentació hi ha un e-mail que demana parer damunt CMS i donant la seva opinió l'autor de l'e-mail diu que per el Joomla és el millor CMS, i aquí el moderador/creador del Fòrum perd els papers i és dedica al FUD en lloc de discutir les bondats o no dels CMS.

Web21 es infinitamente más seguro que Joomla, por una razón muy sencilla, Joomla es código abierto, web21 no lo es. Joomla es un sistema que yo recomiendo para un sitio web personal, pero no para uno profesional.

I se queda tan ample. Em permet citar la discusió del fòrum perquè tanmateix és un copiar i aferrar del que posa a la pàgina web del Web21.

És a dir, seguretat per l'ocultació de codi. Això ja ens dona una idea del poc segur que deu ser el Web21 que han d'amagar com està fet per a que no els desmontin el xiringuito. A més paraules con "infinitamente" sols estan expressant que no s'ha quantificat gens el nivell de seguretat, no és dues o deu vegades més segur perquè s'han detectat i corregit tants de forats de seguretat o perquè el temps de resposta és millor. La raó és perquè ningú veu el codi. I encara hi haurà gent que s'ho cregui a això...

[..] Lo malo de estos CMS [referint-se als CMS de codi obert] se puede englobar en tres aspectos: - El código abierto siempre está expuesto a ataques por parte de hackers, una página web elaborada con un CMS de código abierto SIEMPRE estará expuesta a ataques de hackers inexpertos que sólo tienen ganas de fastidiar destrozando cosas. Los hackers profesionales NUNCA intentarán hackear nuestras páginas webs, van a por sistemas más importantes.[...]

Com els sistemes de codi obert suposo? :) És a dir, no t'atacaran perquè el teu CMS sols ho fan servir clients que són tan poc importants que no mereixien ni l'atenció dels hackers més inexperts. Sí senyor, d'això se'n diu fer-se bon marketing. És a dir, si jo vull que el meu lloc web arribi a ser important millor que ja no comeni posant el cms de web21, ja que no està pensat per a llocs webs importants. Segueix: El sitio web es seguro. Web21 es de desarrollo propio y su código no es accesible para el público en general. - Los módulos de adecuan perfectamente a la página y están testeados a conciencia. Es muy raro detectar algún fallo en los módulos, y si lo hay es mínimo.

Raro?, com n'és de raro?, quí ho testeja?. Es tècnics de web21 són més o millors que tota la comunitat que hi ha darrera els principals cms de codi obert? Quins són els errors mínims que hi ha? És molt fàcil dir que no hi ha errors quan no es pot auditar el codi. El problema amb les solucions tancades és que quan es detecta un error un no el pot corregir, sinó que ha d'esperar que l'empresa ho faci i perdem un temps molt valuós de resposta davant possibles atacs.

Nuestro CMS es seguro. El CMS de Web21 es de desarrollo propio y su código no es accesible para el público en general.

I segueixen, eh? Qui seria l'inconscient confiaria en un CMS que diu que és de desenvolupament propi del qual no se'n té accés al codi font i que diu que és segur perquè amaguen el codi, no perquè facin les coses bé?. Fer ús d'un cms tancat implica estar lligat al proveïdor, els teus continguts ja no són teus, són del proveïdor qui te tindrà fermat sols per la feinada que te duria canviar de gestior de continguts. Després de tot, per molts cms de codi obert hi ha camins de migració d'un a l'altra, per un CMS tancat com aquest no.

La veritat és que feia estona que no reia tant amb un FUD. Obviament el grup de CMS de Xing no serà un asidu de les meves visites llevat que vulgui riure un poc. La persona que va dir que per ell Joomla era el millor davant això ja s'ha despuntat del grup. Jo no m'hi he arribat a subscriure, sols hi he deixat un comentari de l'estil que escric al bloc.

Parlant de manera seriosa: el codi obert està en línia amb una de les pràctiques d'enginyeria de programari per garantir la qualitat del codi, la inspecció del codi. I en línia amb una altra recomanació com és la propietat compartida de codi. Aquestes són pràctiques recomanades per a desenvolupar programari de qualitat, i el codi obert ho duu a l'extrem quan tothom pot ser revisor de codi i tothom pot modificar el programa i millorar-lo.

A més hi ha un efecte psicològic important: quan programes i fas coses per a que les vegi un altre que potser ni tant sols coneixes, hi ha una pressió molt gran per fer-ho bé, per a no cometre errors, i això fa que el codi sigui millor. Si ningú ho ha de mirar normalment s'acaba amb codi d'anar per casa, i els problemes comencen quan es posa en producció i comencen a sortir el primers errors.

Per a una empresa un CMS de codi obert amb una bona comunitat d'usuaris suposa que té una mínima garantia de qualitat, de suport i de temps de resposta davant incidències de seguretat. El que no hem de confondre, com fa el FUD és codi obert en codi gratuït, el codi t'ho pots davallar, però no saps configurar-ho hauràs de contractar algú per a que ho faci i t'ho deixi com tu vols, just el mateix que es fa quan es contracta un consultora per a instal·lar un cms propietari, sols que en aquest darrer cas pagues tant el producte com la instal·lació i personalització, i en el cas del codi obert sols pagues pel servei que et proporcionen.

blog comments powered by Disqus