El blog de Trespams

[ x ]

Faig servir les cookies de Google Analytics per al control de visites i estadístiques..
És una pardalada, però la llei diu que us he d'avisar, ja veus. Així que si visitau aquest blog donau-vos per informats o sortiu ara mateix i netejau les cookies del vostre navegador. Si continuau llegint, suposaré que ja us està bé. Si vols saber com llevar les cookies del teu navegador: aquí ho pots trobar

Jornades Bulmeres (3)

Ahir s'acabaren les terceres jornades de programari lliure de Bulma. Han estat tres dies [1] molt entretinguts, pareix que el temps s'ha allargat i em dona la sensació d'haver estat a un altre món. Potser la frase, el crit de guerra, de Branco de que un altre món és possible ha esdevingut certa en aquestes Jornades, ja que l'esperit, la participació, els ponents, la gent que les seguia des de casa seva, els patrocinadors i col·laboradors, tots, demostraren que al manco durant aquests dos dies sí que ho era de possible un altre món.

Del divendres destacaria la Guia de carrers On-Line de l'Ajuntament de Campos. És un exemple claríssim de com les tecnologies obertes han ajudat a l'Ajuntament de Campos a abaratir costs i a més a protegir la seva inversió. La Guia corre damunt una base de dades Postgres i les tècniques de programació aplicades posen aquesta guia a l'alçada de les més novedoses de la xarxa.

També com a aplicacions del programari lliure destacaria la presentació de Bulmagés de Tomeu. I la demostració de com el programari lliure pot ajudar a la gent en aspectes molt pràctics i essencialts: salvant vides humanes. La presentació d'Enginyers Sense Fronteres crec que no va decebre ningú. Com tampoc va decebre la presentació de Ricardo Galli, on crec que a tots ens va quedar clar que el programari és una forma de coneixement, com ho és el coneixement que hi ha a les lleis o als tractats de medicina, i que l'informàtic ha d'utilitzar el seus coneixements per a millorar la societat.

De les presentació de dimarts en Rafa ens va deixar a tots sorpresos amb les maquinotes amb les que corre GNU/Linux i amb ganes de provar-ne una [2]. N'Antonio Larrosa ens va fer una demostració del KDE i de frikisme utilitzant el seu mòbil com a comandament a distància de les presentacions.

N'Adeodato ens va presentar Debian i la seva estructura i no es va estalviar l'autocrítica. Tenia molts ganes de conèixer n'Adeodato, però al final em vaig quedar amb les ganes de jugar al un joc de cartes amb ell i N'Amaya. Aquesta ens va presentar Debian-Women i ens va demostrar com si un vol pot canviar les coses.

El projecte Moodle presentat per Gabriel Fontanet i Antoni Mas és el pas en la bona línea de la UIB cap a el que hauria de ser la Universitat, on tant els coneixement com les eines a través de les quals s'expressen aquests coneixements siguin liures.

En Marcelo Branco va fer sorgir les moltes contradiccions que té l'ús de programari privatiu i com n'és de nefast el seu ús en tant en quant l'ús de programari privatiu no implica una transferència de coneixiement sinó una dependència.

En Fernando Lisón ens va presentar Animalandia. Fernando ens ho passarem d'allò més bé escoltant-te. Ets un exemple del que es pot fer si un vol i està disposat a compartir el seu temps i el seu treball amb els altres. També ets un exemple de la capacitat de col·laboració que té la gent i de com la utilització de a informàtica a les aules es pot fer d'una altra manera.

Per acabar En Llorenç Valverde ens va deixar amb un gust agradolç, per una part contents per la presentació d'un disc de musica lliure en català i per l'anunci de que la UOC desenvoluparia tot el seu nou campus virtual en programari lliure. Agre en tant en quant va posar damunt la taula com mètodes de segles passats ancoren pràctiques habituals i posen dificultats a la difusió dels coneixements.

En definitva unes Jornades per a la història. Algú les va qualificar com les jornades informàtiques més importants que es fan a les Illes i jo estic convençut de que és ben cert.

A part de la transferència de coneixement que hi va haver també aquestes jornades serviren per a coneixer-mos un poc més. Gent que sols ens coneixíem de les llistes o dels blocs en vàrem veure les cares, compartirem xerrades, menjar i anècdotes. Me'n sé més d'un que a partir d'ara cuidarà un poc més els errors protocol de la capa vuit o que cada vegada que vegi una rotonda mirarà a veure si ha rastres de balena.

Una abraçada a tothom, gràcies per la feina feta i fins a la propera!

--

[1] Dos de les jornades i un del muntatge

[2] Per veure com renderitza el Quake si més no.

blog comments powered by Disqus