El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

L’analista

Tret del llibre Software requirements,

L'analista és la persona que ajuda als qui han demanat el projecte [1] a trobar la diferència entre el que ells diuen que volen i el que realment necessiten.

[1] stakeholders a l'original

M'ha feta gràcia la definició perquè és quelcom que sovint és perd al rol d'analista. L'analista ha de poder dir la seva en el projecte, proposar solucions, millores i expressar sense por el perquè troba que el que s'està demanant no funcionarà, o no és necessari.

Encara que se pugui dir que el client sempre té raó, si duim aquesta frase a les seves darreres conseqüències en el desenvolupament de programari, estarem pervertint la feina de l'analista.

És potser el mateix que quan un demana un disseny web i li diu al dissenyador des de com vol el format, les fotos, els colors i la tipografia. Llavors per a què vols un dissenyador web?

Pel que es veu aquest tipus de situacions no és sols pròpia d'analistes o dissenyadors web. Parlant amb un arquitecte em deia que té clients que ja li venen amb els plànols fets i que no atenen a raons, són els que solen acabar amb el bany aferrat a la cuina. També vaig viure una situació semblant amb un interiorista, el client li deia com ho volia tot, col·locació, llums, decoració, fins que l'home l'hi va tenir que dir que aquells temes eren precisament la seva feina.

Potser ens ho tendríem que plantejar de tant en tant allò de dir: "escolta, això és la meva feina, si la vols fer tu endavant però després també t'has de responsabilitzar dels resultats".

blog comments powered by Disqus