El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

Texts matemàtics per la web amb jsMath

Un dels problemes que té el manteniment de una plana web dedicada a la física, matemàtiques o altres ciències, és com escriure i mantenir les fórmules i que quedi bé la cosa.

Per escriure fórmules res com el TEX o el LaTeX, que encara que hi hagi gent que digui que fent clic amb el ratolí va millor, quan un ha d'escriure moltes fórmules, numerar-les i mantenir-les no hi ha res com el poder teclejar. La gent d'OpenOffice manté un editor de fórmules per línia de comandes i curiosament els seus detractors diuen que és una mancança. Jo ho veig com un avantatge i una utilitat per gent que realment pica moltes fórmules o fórmules complexes dins el document.

Quan parlam de texts amb un fort component matemàtic i de fórmules a les planes web la cosa encara es complica més. Tradicionalment per representar fórmules complicades s'optava per scripts de conversió de TEX cap a imatges, amb una qualitat que la majoria de vegades era molt pobre i amb una integració amb la plana no massa encertada.

Hi ha però una alternativa molt bona, el jsMath que utiltizant javascript ens permet mostrar dins les nostres planes HTML fórmules amb qualitat professional.

He estat mirant els exemples i jugant amb l'editor interactiu de jsMath:

És una imatge i la qualitat no és ni la meitat de bona que la que s'aconsegueix amb el javascript, com podreu comprovar si anau al la plana de jsMath i en visualitzau els exemples.

blog comments powered by Disqus