El Blog de Trespams

Blog personal sobre tecnologia, gestió de projectes i coses que se me passen pel cap

RWAD

Si RAD són les sigles de Ràpid Application Development, llavors RWAD són les de Ràpid Web Application Development.

Normalment les primeres sigles es refereixen al tècniques i programes que permeten desenvolupar aplicacions d'escriptori de manera que sigui molt més ràpid desenvolupar aplicacions del que es feia abans de que existissin aquests productes.

Llavors RWAD és el mateix aplicat a les aplicacions web, se suposa, no? Doncs realment no. No es pot parlar al manco encara, d'aplicacions que permetin fer un desenvolupament ràpid d'aplicacions web si entenem com aplicació web una que tengui una interfície del mateix nivell de qualitat gràfica que les aplicacions d'escriptori, senzillament perquè la part gràfica és una de les característiques que distingeixen les aplicacions web, i un factor diferenciador entre ofertes de productes o aplicacions que d'altra manera serien semblants.

A les aplicacions d'escriptori interessa que tot estigui molt ben integrat amb el funcionament de l'escriptori, que tota la interfície sigui estàndard, a la web interessa atreure el visitant, proporcionar una informació o una funcionalitat com la de la competència, però millorada per la part gràfica i la usabilitat del lloc.

No es pot parlar ara per ara de programes que permetin fer aplicacions RAD per la web en el sentit que es fa per les aplicacions d'escriptori, es pot parlar de bastiments que acceleren el desenvolupament i sobre tot es pot parlar de tècniques de desenvolupament RAD. I una d'aquestes tècniques és la divisió del treball, la paralelització i l'especialització, arribant, con gairebé sempre que es parla d'optimitzacions del treball, al factor de primer ordre que hi ha : les persones.

Que a una mateixa persona conflueixin les habilitat de ser un gran dissenyador, maquetador css, programador javascript, programador en el llenguatge del bastiment elegit, DBA i administrador de sistemes és força complicat, i encara que en trobàssim algun o una dotzena, ens trobaríem perdria gran part del seu temps productiu passant d'un rol a un altre, acabant amb tota esperança de desenvolupament RAD per la web.

Desenvolupar aplicacions web de manera ràpida, passa per tenir bones eines i un bon bastiment de programació que ens faciliti les coses, però sobretot passa per tenir un equip compensat de gent que ens permeti paralelitzar el desenvolupament, fent que cada un es pugui dedicar al que fa millor. Tenir un equip de gent: dissenyadors, programadors, gent de sistemes, equip legal fins i tot, no augmenta el temps de desenvolupament global més que el necessari per dur la coordinació de l'equip, i si parlam d'equips de 4 o 5 persones la coordinació és prou ràpida i senzilla [1], amb la qual cosa la suma total en hores-home és pràcticament la mateixa que la que tendríem en el cas de que fos una única persona que ho fes tot, sols que en el primer cas cada part de de l'aplicació web podria estar cuidada a un nivell de detall que difícilment podrem aconseguir d'altra manera.

RWAD significa: forma el millor equip que puguis pagar.

[1] Aquests tipus d'equips s'anomenen sovint equips SWAT per la seva especialització i eficàcia.

blog comments powered by Disqus